Erdogan će revidirati odnose s EU-om nakon referenduma

Erdogan je u kampanji za referendum o ustavnim reformama koje će ojačati predsjedničke ovlasti (Anadolija)
Erdogan je u kampanji za referendum o ustavnim reformama koje će ojačati predsjedničke ovlasti (Anadolija)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u četvrtak da će njegova država ponovno razmotriti sve svoje političke i administrativne odnose s Europskom unijom nakon referenduma u travnju, uključujući i sporazum o suzbijanju ilegalne migracije.

Ipak će zadržati gospodarske odnose s Unijom, dodao je.

“Sve će u odnosima Turske i EU-a biti predmetom revizije”, obećao je Erdogan uoči referenduma o ustavnim reformama koje će ojačati predsjedničke ovlasti.

Odnosi Turske i EU-a osobito su pogoršani nakon što su dvije članice Unije otkazale planirane skupove turskih političara na svom teritoriju koji su trebali zagovarati potvrđivanje reformi na referendumu.

Njemačka i Nizozemska svoju su odluku opravdale sigurnosnim razlozima, no Erdogan ih je optužio za “nacističke metode” i gušenje slobode govora.

U obraćanju turskim novinarima Erdogan se nije ispričao za usporedbu s nacizmom.

“Uznemirite se kad mi kažemo da je to fašizam, da je to nacizam, ali ono što radite pristaje uz definiciju”, rekao je Erdogan.

‘Nikad dalje od Unije’

Berlin je prije nekoliko dana oštro kritizirao Erdogana, ocijenivši da je predaleko otišao kad je njemačku kancelarku Angelu Merkel optužio za primjenu “nacističke prakse”.

“Mi smo tolerantni, ali nismo glupi. Zato sam turskom kolegi vrlo jasno stavio do znanja da je ovim granica prijeđena”, rekao je njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel, prenosi AFP.

Erdoganove komentare upućene Njemačkoj na temu nacizma šef njemačke diplomacije nazvao je “šokantnima”.

Prema njegovim riječima, “nikad nije bilo manje vjerojatno da će se Turska pridružiti EU-u nego što je to sada”.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker prethodno je rekao da bi uvođenje smrtne kazne u Turskoj, što je Ankara najavila da namjerava učiniti nakon referenduma 16. travnja, uništilo izglede za ulazak te zemlje u Europsku uniju.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO