Britanija se pripremala za napade i strahovala od ‘vuka samotnjaka’

Britanska policija saopćila je da je u posljednje četiri godine spriječeno 13 terorističkih napada (AP)
Britanska policija saopćila je da je u posljednje četiri godine spriječeno 13 terorističkih napada (AP)

Britanska policija godinama je pripremala planove odbrane od terorističkih napada, poput ovog u srijedu u Londonu, ali je više puta ponovila da će biti teško spriječiti napad “vuka samotnjaka”, naoružanog jednostavnim oružjem, poput automobila ili noža.

Nakon napada 11. septembra 2001. u Sjedinjenim Američkim Državama i napada na londonsku podzemnu željeznicu 2005. godine britanska protivteroristička policija, unutrašnja obavještajna agencija MI5, vanjska obavještajna agencija i agencija za prisluškivanje sarađivale su više nego ikad ranije.

Srušene su sve birokratske prepreke za saradnju, održavani zajednički sastanci, dijeljene informacije te osigurana dodatna sredstva i kadrovi.

Policija je saopćila da je u posljednje četiri godine spriječeno 13 terorističkih napada, poput onih u Parizu i Briselu, kada su se dogodila masovna ubistva.

Masood bio ‘nebitna osoba’

Međutim, takva policijska saradnja ipak ne može garantirati da će baš svi pokušaji atentata biti spriječeni, a jedan bivši dužnosnik protivterorističke policije kazao je da samo zahvaljujući sreći u napadu u srijedu nije bilo više žrtava.

Policija je objavila identitet muškarca koji je ubio tri osobe nedaleko od Britanskog parlamenta prije nego što ga je upucala policija, saopćivši da se radi o Khalidu Masoodu, koji je poznat policiji jer je bio osuđivan.

Masood (52) britanski je državljanin, rođen u Kentu, na jugoistoku Engleske, a u posljednje vrijeme živio je u srednjoj Engleskoj.

“Masood trenutno nije bio ni pod jednom istragom i nema ranijih obavještajnih podataka koji bi upućivali na to da namjerava izvršiti teroristički napad”, objavila je policija.

“Međutim, bio je poznat policiji i imao je niz ranijih osuda za napade, uključujući nanošenje teških tjelesnih povreda, te za posjedovanje oružja i prekršaje povezane s kršenjem javnog reda”.

Masooda je prije nekoliko godina ispitala domaća obavještajna služba MI5 u vezi s “nasilnim ekstremizmom”, no u toj je istrazi proglašen “nebitnom osobom”.

Prema riječima britanske premijerke Therese May, prije napada u srijedu nije bilo nikakvih dojava o takvoj namjeri ili zavjeri.

Sigurnosne službe u Belgiji i Francuskoj kritizirane su zato što nisu imale nikakvih spoznaja o terorističkim napadima u Briselu, Parizu i Nici.

Ne mogu se pratiti svi sumnjivi

Britanski obavještajni dužnosnici više su puta ponovili da ne mogu pratiti svaku sumnjivu osobu te da je sukob u Siriji dodatno potaknuo oružanu grupu Islamska država Irak i Levant (ISIL) na napade na britanskom tlu.

ISIL je u izjavi koju je prenijela agencija Amaq preuzeo odgovornost za napad u Londonu, no nije jasno je li napadač bio “vuk samotnjak” i je li bio na bilo koji način povezan s ISIL-om.

Britanska policija uhapsila je sedam osoba u istrazi napada u kojem je u srijedu poginulo četvero ljudi, a ranjeno više od 40.

Uz 12 Britanaca, među povrijeđenima su i troje francuske djece, dvoje Rumuna, četvero Južnokorejaca te državljani Njemačke, Poljske, Irske, Kine, Italije, Grčke i SAD-a.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO