Antwerpen: Spriječen napad automobilom na šetače

Policija je saopćila kako je vozilo s francuskim tablicama pokušalo u punoj brzini ući u De Meir (Reuters)
Policija je saopćila kako je vozilo s francuskim tablicama pokušalo u punoj brzini ući u De Meir (Reuters)

Belgijska policija u četvrtak je uhapsila muškarca obučenog u maskirnu odjeću koji je pokušao automobilom u punoj brzini uletjeti u šoping-zonu u belgijskom lučkom gradu Antwerpenu, prenosi agencija AFP.

Šef gradske policije Serge Muyters objavio je da je riječ o muškarcu sjevernoafričkog porijekla.

“Vozilo s francuskim tablicama pokušalo je u punoj brzini ući u De Meir [ulicu poznatu po šopingu]. Muškarac u maskirnoj odjeći odveden je”, kazao je Muyters na konferenciji za novinare.

U automobilu pronađeno je hladno oružje, ali i puška, te flaša sa nepoznatom tečnošću, a sigurnosne mjere u glavnom gradu Flandrije pojačane su, saopćila je policija.

Iz policije su objavili kako je uhapšen Mohamed R., rođen 8. maja 1977. godine, koji ima francusko državljanstvo i boravište prijavljeno u Francuskoj, a sjevernoafričkog je porijekla.

Intervencija vojske

Muyters je naveo kako su “pješaci morali skočiti ustranu”.

“U ime cijelog Antwerpena zahvaljujem vojnicima koji su intervenirali, policijskim službama i snagama za specijalne intervencije”, rekao je šef gradske policije.

Agencija AFP podsjeća kako je ovaj incident uslijedio dan nakon napada ispred Britanskog parlamenta, u kojem su ubijene tri osobe i napadač, na godišnjicu napada u Briselu, u kojima su prošle godine stradale 32 osobe.

Izvor: Agencije


Povezane

Glavni aerodrom i mreža podzemne željeznice u Belgiji prije tačno godinu bili su meta više bombaških napada. Život su izgubile 32 osobe. Zemlja je i dalje u stanju pripravnosti. Međutim, borci za ljudska prava zabrinuti su zbog novih protivterorističkih mjera i izvještaja o policijskoj brutalnosti. U Briselu je Charlie Angela.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO