Rusija lani izvezla oružje vrijedno 15 milijardi dolara

Vrijednost izvoza ruskog oružja u 2015. godini iznosila je 14,5 milijardi dolara, kaže Vladimir Putin (AP)

Rusija je prošle godine izvezla oružje vrijedno više od 15 milijardi dolara i čvrsto drži drugo mjesto u svijetu po izvozu vojne opreme, izjavio je u srijedu predsjednik Rusije Vladimir Putin, prenose agencije.

“Na osnovu prošlogodišnjih rezultata Rusija je samouvjereno zadržala drugo mjesto u svijetu po obimu izvoza vojne opreme, koji je prošle godine premašio 15 milijardi dolara”, rekao je on na sjednici Komisije za vojnu i tehničku saradnju sa stranim partnerima, prenosi agencija Tass.

Vrijednost izvoza ruskog oružja u 2015. godini iznosila je 14,5 milijardi dolara, rekao je Putin i dodao da je njegova država stalni izvoznik vojne opreme u 52 države svijeta.

Veliki ugovori u Aziji

Kako navodi direktor Komisije za međunarodnu saradnju i regionalnu politiku u ruskom konglomeratu Rostec pri Ministarstvu odbrane, izvoz oružja u ovoj godini značajno će premašiti prošlogodišnji bilans.

“Portfolij Rosoboroexporta trenutno stoji na 45 milijardi dolara, što je dovoljno da naša odbrambena industrija bude zauzeta naredne tri godine. Tokom 2017. godine bit će više ugovora nego lani”, izjavio je Viktor Kladov, koji je na čelu zajedničke delegacije Rosteca i državnog izvoznika oružja Rosoboroexporta.

Istakao je kako Rusija ove godine planira završiti veliki odbrambeni ugovor s Indonezijom te ugovor s Indijom vrijedan više milijardi dolara kako bi pravili četiri fregate.

Izvor: Agencije