Njemačka suzdržana u vezi s Erdoganovim referendumom

Obraćanje turskog predsjednika pred masama okupljenim u Kölnu 2014. godine (Al Jazeera)
Obraćanje turskog predsjednika pred masama okupljenim u Kölnu 2014. godine (Al Jazeera)

Piše: Khaled Schmidt (Berlin)

Mediji predviđaju da će turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan posjetiti Njemačku kako bi podstakao građane turskog porijekla da glasaju “za” na referendumu o ustavnim promjenama, koji će se održati narednog mjeseca, što je izazvalo široke polemike na njemačkoj političkoj sceni. Njemački političari zauzeli su različite stavove prema tome: dok pojedini pokazuju suzdržanost, drugi, pak, pokazuju otvoreno protivljenje ovoj posjeti.  

Njemački list Bild prenosi da Erdoğanove pristalice traže veliku dvoranu po različitim njemačkim pokrajinama, gdje bi turski predsjednik mogao govoriti pred više od 10.000 svojih simpatizera.

U odgovoru na reakcije koje su izazvali ovakvi medijski navodi, glasnogovornik Vlade Njemačke skrenuo je pažnju novinarima u Berlinu na to da turski predsjednik još nije službeno najavio skoru posjetu Njemačkoj.  

S druge strane, Cüneyt Karadagoğlu, turski politički analitičar koji živi u Berlinu, za Al Jazeeru kaže da je Erdoğanova posjeta Njemačkoj izvjesna, bez obzira na to što još nije službeno najavljena, te da će se ona desiti tokom narednog mjeseca.

Prve reakcije na navodnu posjetu turskog predsjednika došle su iz pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija, u kojoj će se Erdoğan najvjerovatnije sresti sa svojim simpatizerima. Turski premijer Binali Yıldırım posjetio je prošlog mjeseca ovu pokrajinu, gdje je govorio pred više od 10.000 pristalica Stranke pravde i razvoja (AKP). Tom prilikom promovirao je predsjednički sistem o kojem će se održati referendum u Turskoj.

Pozivi da se zabrani posjeta

Ralf Jäger, ministar unutrašnjih poslova pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija, u saopćenju za medije pozvao je Vladu Njemačke da zabrani organiziranje bilo kakvih događaja na kojima bi se Erdoğan obratio građanima u njegovoj ili drugim saveznim pokrajinama. Smatra da bi takve aktivnosti bile zloupotreba prava na slobodu govora. Iste stavove dijeli i Cem Azdemir, predsjednik njemačke opozicione stranke Zeleni, inače porijeklom iz Turske. On smatra da Berlin treba dati na znanje Erdoğanu da nije dobrodošao u Njemačku prije referenduma.   

Građani Turske glasat će 16. aprila na referendumu o reformi ustava, kojom bi se predsjedniku dala veća ovlaštenja. Približno 1,5 miliona od tri miliona Turaka u Njemačkoj glasat će između 27. marta i 9. aprila u Ambasadi Turske u Berlinu i generalnim konzulatima u šest njemačkih gradova.

Njemačka opoziciona stranka Ljevica tražila je od Vlade Njemačke da odredi svoj stav prema “Erdoğanovoj kampanji promoviranja diktature u Turskoj po njemačkim gradovima”, prema njihovim riječima.

Vladajuća Kršćansko-demokratska unija izrazila je suzdržanost prema pozivima da se predsjedniku Erdoğanu zabrani organiziranje ovakvih aktivnosti. Političar iz bavarske Kršćansko-socijalne unije Stephan Mayer kaže da zakon o javnom okupljanju ne dozvoljava da se zabrani organiziranje ovakvih događaja. 

U isto vrijeme Mayer smatra da Erdoğan “treba ostati u svojoj zemlji ako ne želi prenijeti konflikte unutar Turske i na njemačku scenu i izazivati podjele među svojim pristalicama i protivnicima u ovoj državi”.

Negativne posljedice

Turski analitičar Karadagoğlu smatra kako su za kampanju protivljenja Erdoğanovom obraćanju pred Turcima u Njemačkoj uglavnom odgovorni medijski krugovi i političari koji su protiv turskog predsjednika i njegovog režima.  

Karadagoğlu navodi da je u odnosima Ankare i Berlina prisutna sve veća napetost nakon što su turske institucije stavljene pod sumnju njemačkih vlasti, ali i širokog protivljenja njemačkih političara i medija hapšenju Deniza Yücela, dopisnika njemačkog lista Die Welt, zbog izvještavanja o hakerskom napadu na e-mail nalog turskog ministra energetike.

Ovaj politički analitičar zaključuje kako zahtjevi za otkazivanje Erdoğanove posjete dodatno povećavaju tenzije u njemačko-turskim odnosima.

Sa druge strane, profesor Udo Steinbach, njemački stručnjak za pitanja Turske i islamski svijet, kaže da se protivljenje njemačkih političara posjeti predsjednika Erdoğana suočava s pitanjem treba li otkazati ovu posjetu.  

Prema Steinbachovim predviđanjima, otkazivanje ove posjete ostavilo bi negativne posljedice na Njemačku kad je riječ o dva osjetljiva pitanja: evropskom sporazumu s Turskom o povratku izbjeglica i radu njemačkih istraživačkih institucija u Turskoj.

Međutim, smatra da se Vlada Njemačke treba odbraniti od optužbi da je podlegla Erdoğanovim ucjenama.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO