Evropski parlament ukinuo imunitet Marine Le Pen

Le Pen je objavila fotografije u odgovoru novinaru koji je na svom crtežu povezao njenu partiju Nacionalni front i ISIL (EPA)

Evropski parlament glasao je u četvrtak za ukidanje imuniteta od krivičnog gonjenja čelnici francuske desnice Marine Le Pen.

Parlamentarci su većinom izglasali odluku o ukidanju imuniteta kako bi otvorili put za eventualno gonjenje Le Pen zbog toga što je objavljivala fotografije svirepih djela oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Le Pen, koja je jedan od ozbiljnijih kandidata na predstojećim predsjedničkim izborima u Francuskoj, postavila je fotografije na Twitteru u odgovoru novinaru koji je na svom crtežu povezao njenu antiimigracijsku partiju Nacionalni front i ISIL.

Među objavljenim fotografijama jest i ona koja prikazuje odrubljivanje glave američkom novinaru Jamesu Foleyu.

Na glasanju EP-a u četvrtak potvrđena je preliminarna odluka koju je u utorak donio Komitet za pravna pitanja EP-a.

Moguća kazna

Le Pen je pokušala pokazati razlike između dvije grupe, ali joj se trud obio o glavu s obzirom na to da su njene fotografije izazvale osude u javnosti.

Proces u EP-u pokrenut je 2015. godine.

Francuski ministar unutrašnjih poslova optužio ju je za poticanje propagande ISIL-a.

Njen prekršaj smatra se “objavljivanjem nasilnih fotografija”, koje, pod određenim okolnostima, povlači kaznu do tri godine zatvora i globu od 75.000 eura, prenosi Reuters.

Osim što je lider francuske desničarske stranke Nacionalnog fronta, Le Pen je i zastupnica u Evropskom parlamentu.

Izvor: Agencije


Povezane

Ured velikog muftije saopćio je da su savjetnici Marine Le Pen ranije obaviješteni o zahtjevu da se ona pokrije tokom sastanka.

Published On 21 Feb 2017
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO