UN: Ostavka zbog izvještaja o izraelskom aparthejdu

Rima Khalaf kaže da je Izrael izvršio pritisak na generalnog sekretara Ujedinjenih naroda (Reuters)

Šefica komisije Ujedinjenih naroda za Zapadnu Aziju Rima Khalaf podnijela je ostavku, rekavši da je na nju izvršen pritisak da povuče izvještaj u kojem je Izrael optužen za aparthejd nad Palestincima.

Ekonomska i društvena komisija za Zapadnu Aziju, sa sjedištem u Libanu i čije su članice 18 arapskih zemalja, ranije ove sedmice objavila je izvještaj, rekavši da je to prvi put da je neko tijelo UN-a jasno iznijelo takvu optužbu protiv Izraela.

“Očekivalo se da će Izrael i njegovi saveznici izvršiti pritisak na generalnog sekretara UN-a da se distancira od izvještaja i da će mu tražiti da ga povuče”, rekla je Khalaf novinarima u Bejrutu.

Izrael: ‘Nacistička propaganda’

“Generalni sekretar [UN-a Antonio Guterres] naredio mi je da povučem izvještaj. Pitala sam ga da ponovo razmotri svoj stav, ali on je insistirao. Zbog toga sam podnijela ostavku na svoju poziciju u UN-u.”

Reporter Al Jazeere Imtiaz Tyab javio je iz Bejruta da je Khalaf jasno rekla da i dalje brani izvještaj, u kojem se Izrael direktno optužuje za politiku aparthejda na palestinskim teritorijama.

“Izraelska Vlada je oštro kritizirala izvještaj. Čak ga je opisala kao ‘nacističku propagandu'”, javio je Tyab.

Izvještaj pod nadzivom “Odnos Izraela prema Palestincima i pitanje aparthejda” je izbrisan sa UN-ovog portala.

Glasnogovornik UN-a je rekao da nije sporan sadržaj izvještaja, već činjenica da Khalaf nije poštovala ustanovljene procedure prije objave.

Dobili kopije izvještaja

“Generalni sekretar ne može prihvatiti činjenicu da njegov zamjenik ili drugi visoki zvaničnik koji mu je podređen odobrava objavu izvještaja u ime UN-a, s oznakom UN-a, bez konsultacija s kompetentnim odjelima ili s njim lično”, kazao je Stephane Dujarric, glasnogovornik generalnog sekretara UN-a.

Tyab je rekao kako je malo vjerovatno da lideri UN-a nisu znali da izvještaj postoji, odnosno šta u njemu piše.

“Al Jazeera i mnogi drugi mediji znali su već danima za ovaj izvještaj. Većina medijskih organizacija je pozvana na konferenciju za novinare na kojoj je objavljen izvještaj, a medijski radnici unaprijed su dobili kopije izvještaja”, javio je naš reporter.

Izvor: Al Jazeera