Libija: LNA protjerala protivnike iz Benghazija

LNA je vodila kampanju u drugom po veličini libijskom gradu skoro tri godine (Reuters)

Istočnolibijske snage objavile su kako su osvojile posljednje uporište protivničkih grupacija jugozapadno od Benghazija u subotu, čime su okončane borbe koje su trajale nekoliko sedmica, prenose agecije.

Libijska nacionalna armija, čije je sjedište na istoku ove sjevernoafričke države, vodila je kampanju u drugom po veličini libijskom gradu skoro tri godine i još uvijek nailazi na mjesta gdje protivnici stvaraju otpor.

Milad al-Zwai, glasnogovornik specijalnih jedinica LNA, kazao je kako je opsada “12 blokova zgrada” okončana kada su protivnički borci pokušali pobjeći u zoru.

Dodao je kako je njih 23 ubijeno, a šestero uhapšeno, dok je pet pripadnika LNA poginulo.

Operacija ‘Dostojanstvo’

Iz ove grupe su objavili kako su izgubili borbeni avion MiG-21 iznad dijela Benghazija koji se zove Sabri, a pilot se uspio izbaciti iz letjelice i padobranom se sigurno spustio među saborce, prenose agencije.

Lider LNA Khalifa Haftar pokrenuo je operaciju “Dostojanstvo” u Benghaziju maja 2014. godine, kada je rekao “kako se želi riješiti islamističkih militanata” nakon serije bombaških napada i ubistava.

Neki od njegovih protivnika su javno izjavili kako su u savezu s oružanom grupom Islamska država Irak i Levant ili Al-Kaidom, dok su drugi govorili kako se bore protiv povratka autokratske vladavine u Libiji.

Izvor: Agencije