Ukrajina osudila posjetu srbijanskih poslanika Krimu

Jučer se predsjednik SNP-a Nenad Popović obratio Parlamentu Krima u Simferopolju, rekavši kako bratske i duhovne veze srpskog i ruskog naroda sežu vjekovima u prošlost (Tanjug)
Jučer se predsjednik SNP-a Nenad Popović obratio Parlamentu Krima u Simferopolju, rekavši kako bratske i duhovne veze srpskog i ruskog naroda sežu vjekovima u prošlost (Tanjug)

Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine osudilo je danas posjetu grupe srbijanskih poslanika Krimu i pozvalo ambasadora Srbije u Ukrajini da pruži objašnjenja o tom pitanju, prenose agencije.

„Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine najoštrije osuđuje posjetu grupe parlamentaraca iz Srbije okupiranom Krimu“, rekla je glasnogovornica Ministarstva Marijana Beca na brifingu u Kijevu, prenosi Tanjug pozivajući se na Sputnjik.

Navodi se kako je ona istakla da su poslanici iz Srbije prekršili ukrajinski zakon i međunarodno pravo. Prema njenim riječima, poslanici otvoreno pozivaju na priznavanje Krima kao dijela Rusije, čime postupaju u suprotnosti sa zvaničnim stavom Srbije koja podržava teritorijalni integritet Ukrajine.

„Ministarstvo vanjskih poslova danas je pozvalo ambasadora Srbije da u Ministarstvu pruži objašnjenje o tom pitanju“, dodala je Beca.

Ambasador Ukrajine u Beogradu Oleksandar Aleksandrovič danas je osudio posjetu delegacije Srpske narodne partije (SNP) „privremeno okupiranom Krimu“, gdje su, kako se navodi, učestvovali u tzv. svečanostima povodom „pripajanja Krima Rusiji“, i tom prilikom se otvoreno i zvanično izjašnjavali za podršku i priznavanja Krima kao dijela teritorije Rusije.

U otvorenom pismu ambasadora medijima navodi se kako su oni tada pozivali na uspostavljanje bilateralnih kontakata između Srbije i Krima, što je, kako je istakao, otvoreno kršenje zakonodavstva te zemlje.

Istup Nenada Popovića

Jučer se predsjednik SNP-a Nenad Popović obratio Parlamentu Krima u Simferopolju, rekavši kako bratske i duhovne veze srpskog i ruskog naroda sežu vjekovima u prošlost i kako Srbi ne zaboravljaju šta je Rusija učinila za njih.

On je iznio i stav kako je pitanje „pitanje Krima rešeno i da njegovo vraćanje na staro stanje nije moguće“.

Popović je kazao kako je u srcima ljudi koji žive na Krimu i u Rusiji Krim oduvijek bio sastavni i neotuđivi dio Rusije. On je uvjeren kako i u „Srbiji svi sa poštovanjem i divljenjem gledaju na hrabrost i odlučnost građana Krima da se vrate u sastav Rusije“.

On je rekao i kako „bratske i duhovne veze srpskog i ruskog naroda sežu vekovima u prošlost“.

„Prvi svetski rat je možda najočitiji primer koliko je snažno prijateljstvo srpskog i ruskog naroda. Rusija je, samo da bi zaštitila Srbiju i sprečila njeno uništenje – ušla u sukob sa Nemačkom i Austrougarskom“, podsjetio je Popović.

„Srbi to ne zaboravljaju“, podvukao je on i dodao kako je Srbija nakon Oktobarske revolucije „raširenih ruku primila ruske iseljenike“.

„Najveći broj njih je put Srbije krenuo upravo odavde, sa obala Krima“, rekao je predsjednik SNP-a i podsjetio kako je ruski carski arhitekta Nikolaj Krasnov, tvorac čuvenog Livadijskog dvorca u Jalti na Krimu, emigrirao u Srbiju, gdje je projektirao neke od najljepših građevina u Beogradu. 

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO