Erdogan evropskim Turcima: Imajte po petero djece

Erdogan: 'Sve će u odnosima Turske i Evropske unije biti predmet revizije' (AP)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan pozvao je Turke koji žive u Evropi da umjesto po troje, imaju po petoro djece, poručivši milionskoj dijaspori da je „budućnost Evrope“, javljaju agencije.

Agencija AFP navodi kako su Turska i Evropa u svađi pošto Njemačka i Holandija nisu dozvolile turskim ministrima da u tim državama održe mitinge za podršku proširenju Erdoganovih predsjedničkih ovlaštenja, o kojima će se državljani Turske izjasniti na referendumu narednog mjeseca.

„Odavde mogu reći mojim građanima, mojoj braći i sestrama u Evropi… Školujte djecu u boljim školama, osigurajte da vam porodica živi u boljem kraju, vozite bolje automobile, živite u boljim kućama. Imajte po petoro djece, ne po troje. Vi ste budućnost Evrope“, kazao je lider Turske.

„To je najbolji odgovor na nepristojnost koju pokazuju prema vama, na neprijateljstvo, na nepravde.“

Agencija AFP podsjeća kako je u Evropi nastanjeno približno 2,5 miliona državljana Turske koji mogu glasati na referendumu, a pored njih milioni ljudi koji žive u EU imaju turske korijene.

Erdogan, koji ima četvoro djece, ranio je pozivao žene u Turskoj da rađaju po najmanje troje djece kako bi se uvećala populacija.

“Sukob krsta i polumjeseca”

On je dan ranije kritizirao EU zbog njenih presuda koje dopuštaju firmama da zabrane uposlenicama nošenje muslimanskih marama.

„Sramotno za Evropsku uniju. Dolje s vašim evropskim načelima, vrijednostima i pravdom… Počeli su sukob između krsta i polumjeseca, nema drugog objašnjenja“, naveo je on.

Sud EU u utorak je presudio da firma svojim internim pravilima ima pravo zabraniti vidljivo nošenje vjerskih simbola poput marame. Sud je donio presudu u dva slučaja, za jedan u Francuskoj a drugi u Belgiji, u kojima su dvije muslimanke smatrale da su diskriminirane na poslu zbog nošenja marame.

Izvor: Agencije