Putin pripaja vojne snage Južne Osetije

Ugovor sa separatistima trebalo bi da zaključe ruski ministri odbrane i vanjskih poslova (Reuters)

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je svojim službenicima da potpišu ugovor kojim će se oružane snage gruzijske pokrajine Južne Osetije de facto uklopiti u zapovjednu strukturu Vojnih snaga Ruske Federacije.

Gruzija je osudila taj potez, a za očekivati je da će isto učiniti brojne zapadne države, uz optužbu da Kremlj u tišini priprema aneksiju dijela teritorije druge suverene države, nakon što je isto napravljeno s Krimom prije dvije godine.

Moskva de facto već godinama kontrolira Južnu Osetiju, planinsku regiju na sjeveroistoku Gruzije, ali je dosad tu regiju službeno tretirala kao nezavisnu državu.

Prema tekstu prijedloga za koji Putin insistira da se potpiše što prije, separatisti u Južnoj Osetiji bi uz blagoslov Moskve trebalo da prihvate nove operativne procedure za njihove oružane snage, dok će struktura i ciljevi tih oružanih snaga biti formirani u dogovoru s Rusijom, javio je Reuters, pozivajući se na rusku agenciju RIA novosti.

U sporazumu također stoji da se pripadnici oružanih snaga Južne Osetije mogu prebaciti u Oružane snage Ruske Federacije u ruskoj bazi u Južnoj Osetiji. Nadalje, separatisti će smanjiti vlastite oružane snage u skladu s brojem novih vojnika koje u svojoj bazi zaposle Rusi. Ugovor sa separatistima trebalo bi da zaključe ruski ministri odbrane i vanjskih poslova.

Osuda iz Gruzije

Gruzijski šef diplomatije Mihail Janelidze je žestoko osudio tu najavu.

“Bilo koji sporazum između Ruske Federacije i de facto vodstva Južne Osetije nije legitiman. Takvi koraci ne vode prema očuvanju mira i narušavaju mirovni proces, nužan za razrješenje konflikta”, navodi se u izjavi Janelidzea.

Južna Osetija se od Gruzije odvojila u ratu nakon raspada Sovjetskog saveza, a situacija je dodatno eskalirala 2008. godine kada je Rusija u Južnu Osetiju poslala svoje trupe s objašnjenjem da želi da zaštiti civile te pokrajine od gruzijskih snaga. Gruzija je, uz diplomatsku, ali ne i vojnu podršku zapadnih sila, taj potez nazvala običnom otimačinom teritorije.

Nakon kratkog rata Rusija je priznala Južnu Osetiju kao nezavisnu državu, ali njihov potez je slijedila tek nekolicina drugih međunarodno priznatih država.

Južnu Osetiju je kao nezavisnu državu do sada priznalo pet suverenih država (Rusija, Nikaragva, Nauru, Venecuela i Tuvalu), dok je međunarodne organizacije poput UN-a, OSCE-a, Evropske unije, itd, smatraju dijelom Gruzije.

S druge strane, kritičari ruske vanjske politike smatraju da je intervencija u Južnoj Osetiji bila tek eksperiment za kasniju aneksiju Krima.

Izvor: Agencije