Erdogan Holandiji: Ako žrtvujete odnose, platit ćete cijenu

Rekao sam da sam mislio da je nacizam završen, ali nisam bio u pravu, kazao je Erdogan (EPA)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan kazao je da će Holandija “platiti cijenu” nakon što je turska ministrica porodice Fatma Betul Sayan Kayu izbačena iz te zemlje.

“Oni će sigurno platiti cijenu i također, naučiti šta je diplomatija. Naučit ćemo ih međunarodnoj diplomatiji”, rekao je Erdogan u Istanbulu.

“Hej Holandijo, ako žrtvujete tursko-holandske odnose zbog izbora u srijedu, platit ćete cijenu”, dodao je on.

Erdogan je rekao da je s razlogom optužio holandsku Vladu za nacizam i faišizam, rekavši da bi samo takvi režimi zabranili ministrima vanjskih poslova da putuju izvan granica svojih zemalja.

“Rekao sam da sam mislio da je nacizam završen, ali nisam bio u pravu. Nacizam živi na Zapadu”, izjavio je predsjednik Turske.

Erdogan se zahvalio Francuskoj

On je zahvalio Francuskoj, koja je dozvolila turskom ministru vanjskih poslova Mevlutu Cavusogluu da se obrati pripadnicima turske zajednice u francuskom gradu Metzu.

Holandija je prvo odbila izdati dozvolu slijetanja aviona turskog ministra vanjskih poslova Mevluta Cavusoglua koji je želio prisustvovati skupu, a potom je onemogućila tursku ministricu Fatmu Betul Sayan Kayu u ulasku u konzulat te zemlje u Rotterdamu te ju nakon toga ‘ispratila’ do granice.

Turski premijer poručio je u saopćenju objavljenom u ranim jutarnjim satima u nedjelju da je prenesen “najsnažniji mogući protest holandskim vlastima kojima je rečeno da će odmazda biti najsnažnija moguća.”

Pozvao je Turke u Njemačkoj i Holandiji da mirno reagiraju na incident.

Izvor: Agencije