Njemačka: Zatvoren trgovački centar zbog terorističke prijetnje

U Essenu su u aprilu 2016. dvojica muškaraca izvela bombaški napad, pri čemu je povrijeđeno troje ljudi (EPA)

Trgovački centar u zapadnom njemačkom gradu Essenu zatvorila je u subotu policija zbog, kako je navedeno, konkretne terorističke prijetnje.

Policija je rekla za agenciju dpa kako postoje naznake da bi centar, koji se nalazi blizu središta grada, mogao biti napadnut te je stoga donesena odluka o njegovu zatvaranju na jedan dan.

Zatvorene su trgovine i parking u garaži, a policija sada istražuje prirodu prijetnje. Odluku o zatvaranju, policija je donijela tokom noći.

Napad u aprilu

Glasnogovornik policije je za njemačke medije kazao da je stotine policajaca poslano u okolicu centra. Istraga je još u toku pa policija, kako je navedeno, u javnost ne želi iznositi više detalja.

U Essenu su u aprilu 2016. dvojica muškaraca izvela bombaški napad, pri čemu je povrijeđeno troje ljudi.

Šef njemačke obavještajne službe je nedavno upozorio da se teroristički napad u Njemačkoj može desiti “svakog trenutka”, dok se broj “islamista na slobodi” povećava.

“Islamistički teroristički napad u Njemačkoj može se desiti svakog trenutka”, rekao je Hans-Georg Maassen, predsjednik Federalnog ureda za zaštitu ustava (BfV).

Naglasio je i da postoji “nepromijenjen visok nivo opasnosti za Njemačku i njene interese” te da se broj upozorenja “utrostručio od 2013. godine”.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO