Rusija: Raspoređivanje vojnika NATO-a je prijetnja

Američki tenkovi stigli su u Latviju u sklopu NATO-ove operacije Atlantska odlučnost (EPA)

Raspoređivanje NATO snaga i vojnog naoružanja u baltičkim državama, Poljskoj i Njemačkoj, Rusija smatra prijetnjom i nema informacija o tome kako i kada će jačanje završiti, objavila je u četvrtak novinska agencija RIA pozivajući se na visokog ruskog zvaničnika.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksej Meškov koji kaže da Moskva pomno prati situaciju i da će uraditi sve da njena sigurnost bude zagarantirana, javlja RIA.

“To raspoređivanje je možda prijetnja za nas. I ko kaže da će time završiti? Nemamo takve informacije. Prvi put nakon Drugog svjetskog rata vidimo njemačke vojnike duž svojih granica “, kaže Meškov.

Razmještanje vojnika i naoružanja

Njegovi komentari uslijedili su nakon što je SAD razmjestio hiljade vojnika i teško naoružanje u Poljsku, baltičke zemlje i jugoistočnu Evropu, u najvećem jačanju snaga nakon Drugog svjetskog rata.

Ranije u petak je saopćeno da su američki tenkovi stigli u Latviju u sklopu NATO-ove operacije Atlantska odlučnost.

Njemačke snage i oružje također će pojačati Litvaniju ovog mjeseca kao dio NATO-vih planova za osiguranje evropskih zemalja nakon ruske aneksije ukrajinskog poluotoka Krima 2014. godine.

Ranije u četvrtak, Rusija je rekla da Rumuniju smatra predstražom NATO-a i prijetnjom zbog neprijateljskih elemenata američkoga protivraketnog štita.

Izvor: Agencije