May: Pogrešna Trumpova odluka o zabrani ulaska muslimanima u SAD

Theresa May: Mislimo da je to pogrešno i da stvara podjele (EPA)

Britanska premijerka Theresa May izjavila je u četvrtak da je odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa o privremenoj zabrani ulaska u SAD građanima sedam većinski muslimanskih zemalja pogrešna i da Velika Britanija ne planira usvojiti sličnu politiku.

“Mi mislimo da je to pogrešno i stvara podjele. To je politika koju Velika Britanija neće usvojiti”, rekla je ona na konferenciji za novinare u Londonu, prenosi Reuters.

Agencija podsjeća da je odluka američkog predsjednika saopćena nekoliko sati nakon njegovog prvog susreta sa britanskom premijerkom u Washingtonu prošlog mjeseca i tom se odlukom na 90 dana zabranjuje ulazak u SAD državljanima Irana, Iraka, Libije, Somalije, Sudana, Sirije i Jemena.

Mnogobrojne osude

Trumpova odluka izazvala je niz političkih osuda, a mnoge pravosudne institucije i pojedinci pokrenuli su procese njenog opovrgavanja.

Savezni sudija iz Seattlea privremeno je blokirao uredbu američkog predsjednika kojom se zabranjuje ulazak u SAD državljanima sedam muslimanskih zemalja, što predstavlja najvažniji obrat u vezi s tom kontroverznom mjerom.

Ta privremena uredba saveznog sudije Jamesa Robarta vrijedi za cijelu američku teritoriju dok žalba koju je uložio tužitelj države Washington Bob Ferguson ne bude razmotrena u cijelosti.

Trump je ismijao takvu odluku, napisavši na Twitteru: “Mišljenje tog tzv. sudije, koje u suštini oduzima našoj državi provedbu zakona, smiješno je i bit će poništeno.”

Savezne sudije nekoliko drugih država također su se izjasnile protiv zabrane otkad je donesena, posebno u Kaliforniji i državi New York, ali je odluka sudije Robarta najviše odjeknula.

Žalba tužitelja Fergusona

Tužitelj Ferguson uložio je žalbu kako bi se poništile ključne tačke predsjedničke izvršne uredbe, koja zatvara granice SAD-a izbjeglicama tokom četiri mjeseca i državljanima sedam većinski muslimanskih zemalja na tri mjeseca.

Sirijcima je ulazak u SAD zabranjen neograničeno.

Odmah nakon što je Robart blokirao Trumpovu uredbu Bijela kuća obećala je da će se boriti protiv te presude, koju je u saopćenju u prvi trenutak nazvala “skandaloznom”.

Nekoliko minuta kasnije poslala je novu verziju teksta, izbacivši taj termin.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO