Izrael optužuje Egipat za napad na Rafah

Izrael drži pod blokadom Pojas Gaze već gotovo 12 godina (AP)

Izraelska vojska je negirala odgovornost za napad u kojem su dva Palestinca poginula, a pet je osoba ranjeno.

Iz vojnih izraelskih izvora Al Jazeeri je rečeno da iza današnjeg napada na palestinsko-egipatskoj granici stoji egipatska vojska.

Meta napada bio je trgovački tunel. Palestinski izvori navode da su spasioci iz tunela izvukli dva tijela, a da su ranjene osobe prevezli u bolnicu.

Glasnogovornik palestinskog Ministarstva zdravlja Ashraf  al-Qudra kazao je da je u napadu stradao 24-godišnji stanovnik Rafaha i 38-godišnji stanovnik Gaze.

Očevici su kazali da se na granici čula snažna eksplozija, te da se kasnije utvrdilo da se radi o napadu na trgovački tunel na egipatskoj strani, na granici sa Pojasom Gaza. Prema navodima svjedoka, napadu su izveli vojni avioni.

Odgovorna strana

Reporter Al Jazeere Wael Dahdouh javio je iz Gaze da su vjerovatno izviđački avioni izveli napad sa egipatske strane. On navodi kako su očevici vidjeli izraelske izviđačke avione u niskom letu neposredno nakon što su sa Sinaja ispaljene rakete u pravu Eilata, smatrajući da su avionski napadi povezani s onim raketnim.

Dahdouh dodaje da egipatska vojska obično ne koristi takve avione, već da oni pripadaju izraelskoj vojsci.

S druge strane, dopisnik Al Jazeere u Jerusalemu Elias Karam tvrdi da nije vjerovatno da je Izrael izveo napad na egipatskoj teritoriji, budući da je međunarodnim ugovorom izraelskim snagama zabranjeno prelaziti granicu i djelovati u području Sinaja ili graničnog pojasa na jugu Pojasa Gaze.

Napomenuo je kako postoji sigurnosna koordinacija na najvišem nivou između dvije strane, te da je Izrael kontaktirao egipatsku snagu kako bi utvrdio ko stoji iza raketnog napada na Eilat, pošto se vjeruje da su napadi izvele osobe povezane s  grupom Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Da egipatska vojska stoji iza napada na palestinski tunel smatra i Mahmoud Ibrahim, zamjenik predsjednika egipatskog Centra za federalne studije. On navodi da nije nemoguće da egipatska vojska posjeduje bespilotne letjelice, kako neki tvrde.

On je ukazao da egipatska vojska ima pravo napasti tunele koje smatra nezakonitim.

Stanovnici Pojasa Gaze koriste tunele kako bi iz Egipta dopremili robu i prehrambene proizvode koje zbog 12-godišnje izraelske blokade ne mogu na legalan način dobaviti.

Izvor: Al Jazeera i agencije