Theresa May ovlaštena da počne proces izlaska iz EU

Theresa May je rekla da Velika Britanija neće ponovno pregovarati s Evropskom unijom (EPA)

Britanski parlament ovlastio je premijerku Theresu May da otpočne proceduru izlaska iz Evropske unije.

Nakon tri dana rasprave i 140 stranica predloženih amandmana, 650 zastupnika je odobrilo zakon o Brexitu u prvom čitanju, sa 494 glasa za i 122 protiv.

Time je premijerka May dobila zeleno svjetlo donjeg doma parlamenta da idućeg mjeseca pokrene proces razdruživanja, sedam mjeseci nakon britanskog referenduma.

May nije željela da parlament raspravlja o ovom zakonu, ali je na to prisilio Vrhovni sud. Nakon što ga prihvatio donji dom, zakon će ići na potvrdu u Dom lordova.

Do konačnog prihvatanja zakonskog teksta proći će još nekoliko sedmica, ali je May rekla da će 31. marta aktivirati član 50 Lisabonskog ugovora, prvu etapu dvogodišnjeg pregovaranja o izlasku iz Unije.

Bez pregovora sa EU

Kako bi izbjegla bilo kakvu pobunu u vladajućoj konzervativnoj većini, premijerka je obećala da će parlament glasati o uslovima Brexita prije završetka pregovora Londona i Brisela.

Ali ako zastupnici odbace dogovor, Britanija neće ponovno pregovarati sa Evropskom unijom, odlučno je zaprijetila premijerka.

U međuvremenu je škotski parlament u utorak velikom većinom glasova odbacio plan britanske vlade koji ovlašćuje premijerku Theresu May da počne proces izlaska iz EU-a, što je ipak samo simboličan i neobvezujući čin.

Izvor: Agencije