Počeli pregovori Kolumbije i gerilskog ELN-a

ELN se nada da će postići sporazum sličan dogovoru Vlade s FARC-om (EPA)

Kolumbijska vlada i posljednja tamošnja aktivna gerilska grupa Vojska nacionalnog oslobođenja (ELN) počeli su mirovne pregovore u neutralnom Ekvadoru, pokušavajući okončati pet desetljeća dug sukob u kojem su ubijene stotine hiljada ljudi, raseljeni milioni i uništena ekonomija.

Nakon uspješnih pregovora s Revolucionarnim oružanim snagama Kolumbije (FARC) koji su zaključeni prošle godine, kolumbijski predsjednik i dobitnik Nobelove nagrade za mir Juan Manuel Santos pregovarat će s predstavnicima ELN-a o uvjetima pod kojima će oni položiti oružje.

Zahtjevi ELN-a

Početak pregovora bio je planiran za kraj oktobra 2016, ali je odgođen, dok gerila nije oslobodila zarobljenog taoca, podsjeća Hina.

ELN se nada da će postići sporazum sličan dogovoru koji je Kolumbijska vlada postigla s FARC-om, omogućujući pobunjenicima formiranje političke stranke u zamjenu za polaganje oružja.

Za razliku od FARC-a, koji traži agrarnu reformu, ELN se nadahnjuje kubanskom revolucijom i teologijom oslobođenja, pokretom unutar Katoličke crkve i zagovara kontrolu domaćih resursa.

Četiri ranija pokušaja pregovaranja s ELN-om od 80-ih godina prošlog stoljeća su propala.

Izvor: Agencije