Predsjednik Rumunije najavio referendum

Zbog masovnih protesta, rumunski predsjednik Klaus Iohannis najavio je održavanje referenduma o vladinom prijedlogu za rješenje korupcije u toj zemlji. 

Rekao je da rumunska vlast mora ispuniti obećanje dato demonstrantima da se demokratija svakodnevno mora braniti.

Vlada je ranije pod pritiskom masovnih protesta i kritika međunarodne zajednice ukinula uredbu o dekriminalizaciji slučajeva korupcije u kojima je nastala šteta manja od 44.000 eura.

Uprkos tome, više od 200.000 demonstranata širom Rumunije traži ostavku premijera Sorina Grindenaua.

Saglasnost predsjednika

“Povlačenje ove sporne uredbe i eventualna ostavka ministra pravde u ovom slučaju nisu dovoljni, zaključio je rumunski predsjednik”, javlja iz Bukurešta reporterka Al Jazeere Jelena Glušac.

Predsjednik Iohannis je dodao da bi prijevremeni izbori u ovom trenutku bili previše. “Moramo da se krećemo između ova dva ekstrema”, kazao je predsjednik Rumunije.

Na najavljenom referendumu građani će se izjašnjavati kako vide nastavak borbe protiv korupcije u svojoj državi.

“Nemamo još datum, nemamo tačno pitanje, ali ovo je tema”, izvijestila je Glušac.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Rumunska vlada, na vanrednoj sjednici, povukla je spornu uredbu kojom je planirala dekriminalizirati brojne slučajeve korupcije. Najavljujući takvu odluku, rumunski premijer rekao je da ne želi “podjelu zemlje”. Uredba je izazvala masovne proteste stotina hiljada građana diljem Rumunije. Tražili su njeno povlačenje uz poruku da vladina mjera prijeti urušiti sve napore u borbi protiv korupcije […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO