Merkel: Snažne veze sa SAD-om u interesu su Njemačke

'Kao Nijemci i Evropljani, mi imamo prirodni interes da održavamo dobre transatlantske odnose na osnovu naših zajedničnih vrijednosti', rekla je Merkel (EPA)

“Njemačkoj i Evropi u interesu je da imaju snažne odnose sa SAD-om”, izjavila je danas u Varšavi njemačka kancelarka Angela Merkel, istakavši da će članice NATO-a razgovarati o budućnosti te alijanse u svjetlu komentara nove američke administracije.

“Kao Nijemci i Evropljani, mi imamo prirodni interes da održavamo dobre transatlantske odnose na osnovu naših zajedničnih vrijednosti”, rekla je Merkel na konferenciji za novinare nakon sastanka s poljskom premijerkom Beatom Szydlo, prenosi Reuters.

Rasprave o NATO-u

Njemačka kancelarka osvrnula se i na izjavu koju je Trump dao o NATO-u prije predsjedničke inauguracije, kada je Sjevernoatlantsku alijansu nazvao zastarjelom zato što nije osigurala odbranu od terorističkih napada.

“Ono što predsjednik i ministri odbrane i vanjskih poslova kažu o NATO-u veoma su važne izjave i mi ćemo imati priliku sastati se unutar NATO-a i razgovarati o budućnosti i izazovima”, zaključila je Merkel.

Izvor: Agencije