Mediji: Trump je kao Neron

Ako se nešto dogodi, krivite sudiju i pravosudni sistem, poručio je Trump (EPA)

Potaknuto potezima i ponašanjem predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa na samom početku mandata, uredništvo njemačkog sedmičnika Spiegel objavilo je tekst o ulozi i izazovu koji čeka Njemačku o međunarodnim previranjima koja slijede, ocijenivši da ono što Trump govori podsjeća na rimskog tiranina Nerona.

U tekstu se navodi kako se bliži situacija kada će se morati donijeti odluke, pa čak i ako moraju biti bolne.

“Njemačka mora ustati protiv 45. predsjednika SAD-a i njegove vlade. To je već dovoljno teško iz dva razloga: zato što smo od Amerikanaca originalno i dobili liberalnu demokratiju i zato što nije jasno kako će brutalni i žučni čovjek na drugoj strani reagirati na naš diplomatski pritisak”, navode urednici Spiegela.

“Činjenica kako naša opozicija Vladi SAD-a može uspjeti samo ako se poduzme zajedno s azijskim i afričkim partnerima – i, bez sumnje, s našim partnerima u Evropi, s Evropskom unijom – ne čini situaciju ništa lakšom”, ocjenjuje utjecajni njemački list.

Savez protiv Trumpa

Kako se navodi, Njemačka je dosad vidjela svoju lidersku ulogu kao nešto što je na sve načine suprotstavljeno drugim evropskim zemljama – bilo to Scheubleova politika štednje ili migracijska politika Angele Merkel, sve se događalo bez mnogo koordinacije i sa znatnom silom.

“Stoga je donekle ironično što će Njemačka, politički i ekonomski dominantna država u Evropi, sada morati ispuniti mnoge od pukotina stvorenih američkim povlačenjem iz starog svjetskog poretka, onog na koji se bivši njemački ministar vanjskih poslova osvrnuo kao na ‘Pax Americana’. U isto vrijeme Njemačka mora izgraditi savez protiv Donalda Trumpa zato što se on u suprotnom neće formirati. Međutim, on je apsolutno nužan”, ističu njemačke kolege.

Uz konstataciju kako je bolno napisati tu rečenicu, Spiegel navodi kako je predsjednik SAD-a patološki lažljivac, rasista, kako pokušava izvesti puč s vrha – želi uspostaviti liberalnu demokratiju, potkopati ravnotežu moći.

“Otpustio je državnu tužiteljicu, koja je imala drukčije mišljenje od njegovog, i optužio je za ‘izdaju’. Ovo je vokabular kakav je koristio Neron, car i razarač Rima. To je način na koji tirani razmišljaju”, ocjenjuje sedmičnik.

Trump i njegov potpirivač vatre Steven Bannon diskriminiraju određene ljude uredbom, ali ne iz onih država u kojima Trump posluje.

Planiranje odbrane

Prezir predsjednika SAD-a i njegovog najvažnijeg savjetnika prema nauci i obrazovanju tako je eklatantan da je to gotovo teško napisati.

Ali njihov prezir prema klimatskim i ekološkim politikama mora se navesti zato što bi u sljedeće četiri ili sljedećih osam godina mogao postati ozbiljna prijetnja, navedeno je u tekstu.

Među stvarima koje se navode kao stvarni napredak za vrijeme 20. stoljeća jesu multilateralnost i slobodna trgovina. Svijet je postao toliko kompleksan da nijedna država ne može riješiti velike probleme sama – to je ono što smo prepoznali. Organizacije kao što su UN, WTO, NATO i EU i druge – sve su stvorene s tim razlogom.

“Nijedna od ovih organizacija nije savršena, ali one su to što imamo – i trebamo ih. Bannon ih sada želi izbrisati, a Trump ili izvršava Bannonove namjere ili ih dijeli”, navodi Spiegel.

Sve to ne znači eskalaciju niti da se mora napustiti kontakt s Amerikom i sve radne grupe između vlada.

“Ono što to znači, međutim, jest da Evropa mora postati snažnija i početi planirati svoju ekonomsku i političku odbranu. Protiv opasnog predsjednika Amerike”, zaključuje Spiegel.

Izvor: Agencije