Rumunski ministar najavio novi krivični zakon

Rumunski ministar pravde Florin Iordache rekao je da će tokom dana objaviti detalje novog prijedloga Krivičnog zakona.

Njegova najava uslijedila je samo dan nakon što je Vlada, pod pritiskom masovnih protesta i kritika međunarodne zajednice, otpisala uredbu o dekriminalizaciji slučajeva korupcije u kojima je nastala šteta manja od 44 hiljade eura.

Uprkos tome, u Rumuniji se sinoć na protestima ponovo okupilo više stotina hiljada ljudi. Sada zahtijevaju ostavku premijera Sorina Grindenaua.

Vladajuća Socijaldemokratska partija saopćila je da premijer i dalje ima njihovu podršku.

Novi zahtjevi

Demonstranti kažu da više ne vjeruju vladi i da se zbog toga protesti nastavljaju uprkos povlačenju uredbe.

“To nije dovoljno. Hoćemo da oni odu. Pokazali su šta mogu i mi više ovoj vladi ne vjerujemo. Otići moraju kako bismo bili sigurni da se ovo više neće ponoviti. Nikada, zauvijek”, kaže Luciano Munteanu, demonstrant.

“Ovi protesti nisu samo protiv vlade, ovo je revolucija protiv političke elite. Želimo njihovu ostavku, ostavku parlamentaraca i nove izbore.”

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Rumunska vlada, na vanrednoj sjednici, povukla je spornu uredbu kojom je planirala dekriminalizirati brojne slučajeve korupcije. Uredba je izazvala masovne proteste stotina hiljada građana širom Rumunije. Tražili su njeno povlačenje uz poruku kako vladina mjera prijeti da uruši sve napore u borbi protiv korupcije i korumpiranih dužnosnika. U Bukureštu je naša reporterka Jelena Glušac.

Published On 05 Feb 2017
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO