Mediji: Dvije trećine američkih lovaca ne mogu letjeti

Gotovo 27 posto ovih borbenih aviona nalazi se na remontu, dok je 35 posto na čekanju zbog nedostatka rezervnih dijelova (Reuters)

Gotovo dvije trećine, tj. približno 62 posto palubnih lovaca F/A-18 Hornet i Superhornet Vojske SAD-a  nije u stanju letjeti, objavio je američki sedmični magazin Defense News, a prenose agencije.

Kako se navodi, gotovo 27 posto tih borbenih aviona nalazi se na remontu, dok je 35 posto na čekanju zbog nedostatka rezervnih dijelova, a kao glavni razlog navodi se nedostatak finansijskih sredstava.

Osim toga, prema podacima američke vojske, blizu 53 posto ukupne vojne avijacije, odnosno 1.700 aviona nije u stanju letjeti, a među njima su i borbene, patrolne, ali i transportne letjelice.

Revidiranje budžeta

Početkom februara šef Pentagona James Mattis naložio je reviziju budžeta te institucije za 2017. godinu s ciljem povećanja borbene gotovosti američke vojske, pogotovo zarad efikasnije borbe protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

U slučaju da budžet bude povećan, prema riječima vojnih zvaničnika, ta sredstva bit će upotrijebljena prvenstveno za održavanje postojeće tehnike, a ne za izradu nove.

“Naši su prioriteti fokusiranje na pripremu za izvođenje vojnih zadataka – to je neophodno kako bi avioni letjeli, a brodovi plovili”, rekao je neimenovani američki general.

Izvor: Agencije


Povezane

Novi američki predsjednik kritizirao je program proizvodnje borbenih aviona i naveo da će za vrijeme njegove administracije američka vojska okončati preveliko trošenje.

Published On 12 Dec 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO