ISIL u sirijsko-turskom okruženju u Al-Babu

Napredak sirijske vojske u ovom području povećava rizik od sukoba s turskom vojskom i njenim saveznicima – pobunjeničkim grupama pod zastavom Slobodne sirijske vojske (FSA) (Reuters)

Jedinice sirijske vojske napreduju ka gradu Al-Babu, prekinuvši posljednju rutu opskrbe koja povezuje ovo uporište oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) s područjem na istoku Sirije koje se proteže ka Iraku, objavila je Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR).

Borci ISIL-a u tom području trenutno su u okruženju snaga sirijskog režima s juga i pobunjenika sa sjevera, koje podržava Turska. Zvanični Damask i Ankara u svojevrsnoj su utrci ko će osvojiti ovo najveće uporište ISIL-a u provinciji Halep, naveli su iz SOHR-a u ponedjeljak.

Iz Opservatorije još navode kako su sirijska vojska i njoj bliske paravojne snage ostvarile napredak u području Al-Baba u nedjelju navečer i ponedjeljak ujutro. Uz podršku zračnih udara, prekinuli su veze grada s ostatkom ISIL-ove teritorije u provincijama Raqqa i Deir ez-Zor.

Vojni komandant alijanse koja se bori protiv ISIL-a kaže kako je ISIL sada u okruženju u Al-Babu.

Rizik od okršaja s Turskom

Napredak sirijske vojske u ovom području povećava rizik od sukoba s turskom vojskom i njenim saveznicima – pobunjeničkim grupama pod zastavom Slobodne sirijske vojske (FSA) – a koji vode vlastitu kampanju za osvajanje Al-Baba.

Za tri sedmice jedinice sirijske vojske došle su na šest kilometara od Al-Baba, u nastojanju Damaska da zaustavi susjednu Tursku u dubljem prodiranju u strateško područje sjeverne Sirije.

“Jasno je kako režim žuri da stigne do Al-Baba. Pobunjenici koje podržava Turska također su nadomak gradu i moglo bi doći do borbi ove dvije strane ako se sudare”, kaže Mustafa Sejari, visokopozicionirani oficir u FSA-inoj grupi Liwa al-Mutasem.

Turska je pokrenula svoju kampanju “Štit Eufrata” u Siriji prošlog augusta kako bi osigurala svoje granice od ISIL-a i obustavila napredak moćne kurdske milicije YPG.

Al-Bab se nalazi 40 kilometara sjeveroistočno od Halepa, grada gdje je Vlada iz Damaska porazila pobunjenike krajem prošle godine.

Sjever Sirije jedan je od najkompliciranijih frontova u višestranom sirijskom ratu, a ISIL sada za protivnike ima sirijsku vojsku, Tursku i njene saveznike pobunjenike, te sirijske paravojne snage, koje podržavaju Sjedinjene Američke Države.

Izvor: Agencije