Trump: Ako je Putin ubica, ni Amerika nije nevina

Trump je na pitanje da li će se slagati sa Putinom, rekao da to još ne zna (Arhiva)
Trump je na pitanje da li će se slagati sa Putinom, rekao da to još ne zna (Arhiva)

Američki predsednik Donald Trump izjavio je u intervjuu za Fox da poštuje svog ruskog kolegu Vladimira Putina, a na upadicu novinara da je ruski lider “ubica”, odgovorio je da i SAD imaju ubice i da na tom planu nisu nevine.

U dijelovima intervjua, koji su danas objavljeni, Trump je na pitanje da li će se slagati sa Putinom, rekao da to još ne zna, prenio je AP.

“Poštujem mnoge ljude, ali to ne znači da ću se sa njim slagati. On je lider svoje zemlje. Kažem da je bolje sarađivati sa Rusijom, nego ne sarađivati. A ako nam Rusija pomogne u borbi protiv ISIL-a i islamskog terorizma širom svijeta – to je dobro”, rekao je Trump.

“Da li ću se slagati sa njim? Nemam pojma”, dodao je on.

Novinar, koji je vodio intervju, zatim je rekao: “Ali on je ipak ubica. Putin je ubica”.

Tramp je na to odgovorio: “Ima puno ubica. Mi imamo dosta ubica. Šta mislite, da je naša država tako nevina?”, zapitao je Trump.

Kritike republikanaca

AP konstatira da iz objavljenog dijela intervjua nije jasno da li je Trump to dalje obrazložio ili je kasnije stavio u širi kontekst.

Intervju američkog predsjednika za Fox bit će u potpunosti objavljen u nedjelju naveče.

Trumpova izjava već je naišla na kritike u redovima njegovih republikanaca, navodi AP.

Lider republikanske većine u Senatu, Mitch McConnell izjavio je za američke medije da se ne može staviti znak jednakosti između načina na koji se ponaša Rusija i načina na koji se ponašaju Sjedinjene Države.

“Amerika je izuzetna, Amerika je drugačija, mi se ni na koji način ne ponašamo kao Rusi. Mislim da ovde postoji jasna razlika koju svi Amerikanci razumiju”, rekao je on.

Potpredsjednik SAD-a Mike Pence demantirao je da je Trump napravio lažnu paralelu između Putina i američkih lidera, dodajući samo da želi resetirati odnose Washingtona i Moskve, kako je to obećao u izbornoj kampanji.

“Ako budemo u stanju da sarađujemo sa Rusijom u uništenju Islamske države Irak i Levant i suprostavljanju radikalnom islamskom terorizmu, to će biti dobro. U Trumpu imate predsjednika koji će više gladati u šoferšajbu nego u retrovizor”, rekao je Pence u intervjuu za NBC.

Izvor: Agencije


Povezane

Ruski zvaničnici vide Donalda Trumpa kao bolju priliku za lidera SAD-a zbog njegove izolacionističke politike.

24 Mar 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO