Macron: Mogu ujediniti podijeljenu Francusku

Fillon i Macron pobijedili bi liderku Nacionalnog fronta Le Pen u drugom krugu predsjedničkih izbora, pokazale su posljednje ankete (EPA)
Fillon i Macron pobijedili bi liderku Nacionalnog fronta Le Pen u drugom krugu predsjedničkih izbora, pokazale su posljednje ankete (EPA)

Predsjednički kandidat u Francuskoj koji se visoko kotira u anketama, Emmanuel Macron, izjavio je da bi mogao da ujedini podijeljenu Francusku.

Macron je to kazao na velikom predizbornom skupu na kojem su se okupile hiljade njegovih pristalica, prenosi AFP.

Na mitingu u Lyonu, Macron je sebe predstavio kao jedinog kandidata sposobnog da se uzdigne iznad tradicionalne podjele na ljevicu i desnicu u francuskoj politici i zauzme poziciju na centru.

Bivši francuski premijer Francois Fillon i nezavisni kandidat Macron pobijedili bi liderku Nacionalnog fronta Marin Le Pen u drugom krugu francuskih predsjedničkih izbora, pokazale su posljednje ankete.

Fillon gubi popularnost

Ipak, Fillon, kojeg optužuju da je svojoj supruzi namjestio lažni posao svoje asistentkinje u parlamentu, gubi zamah u popularnosti.

Od srijede je izgubio jedan posto i sada je izjednačen s centrističkim kandidatom Macronom na 20 posto u prvom krugu izbora 23. aprila, iza Le Pen, koja je u anketi IFOP-a dobila podršku od 24,5 posto.

U drugom krugu zakazanom za 7. maj, Macron bi, međutim, sa 63 posto glasova pobijedio Le Pen koja osvaja 37 procenata, dok bi je Fillon pobijedio s 59 posto glasova birača, pokazala je anketa sprovedena za časopis Paris Match, prenose agencije.

Fillon je počeo da gubi podršku nakon što je objavljeno da je svojoj supruzi Penelope 500.000 eura za posao koji nije radila.

On je ranije ove sedmice optužio svoje protivnike u Vladi da su izmislili taj skandal kako bi oblatili njegovu predsjedničku kampanju.

Izvor: Agencije


Povezane

Francuski socijalisti biraju kandidata za predsjedničke izbore. Bivši premijer Manuel Valls i Benoit Hamon su kandidati koji su prošli u drugi krug. Socijalisti su bili na vlasti proteklih pet godina, ali ankete pokazuju da zaostaju za konzervativcima u ovogodišnjoj predsjedničkoj trci. 

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO