Francuska: Zbog oluje 250.000 domaćinstava bez struje

Lokalni vatrogasci primili su više od 140 poziva tokom noći (Ilustracija)
Lokalni vatrogasci primili su više od 140 poziva tokom noći (Ilustracija)

Zbog snažnih udara vjetrova koji su dostizali brzinu od 148 kilometara na sat, došlo je do prekida u snabdijevanju strujom na jugozapadu Francuske gdje je 250.000 domaćinstava ostalo bez struje.

Najviše su pogođeni departmani Sarthe i Gironde, a u susjednom regionu Landes ugroženo je još 1.000 domova, saopćila je francuska elektroenergetska kompanija Enedis, prenosi AFP.

Lokalni vatrogasci primili su više od 140 poziva tokom noći, uglavnom o oborenim stablima, oštećenim elektroenergetskim linijama i o blokiranim cestama, saopćili su zvaničnici.

Vatrogasci morali intervenirati

Očekuje se da će se vjetrovi do kraja dana smiriti.

Također se očekuje da bi slabija oluja mogla bi da pogodi zapadnu obalu Francuske u nedjelju, navodi Fena.

Mnoge evropske zemlje se u posljednje vrijeme bore sa vremenskim nepogodama. Prisutne su niske temperature i snježne padavine.

Izvor: Agencije


Povezane

Crveni meteoalarm na snazi je na području cijele Srbije. Više od stotinu sela i dalje je blokirano u Sjenici i na Pešteru. Najviši stepen upozorenja proglašen je i u Hrvatskoj za područje Slavonije, Istre i cijelog Jadrana, a u Bosni i Hercegovini za planinska područja istočne Bosne. U Zenici dodatni problemi za građane, koji od […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO