Turska: Gulen planira bijeg u Kanadu

Turska je zatražila od SAD-a da Gulen bude u pritvoru dok američke vlasti ne razmotre slučaj (Reuters)

Fethullah Gulen, kojeg turske vlasti optužuju da stoji iza organizacije pokušaja vojnog udara u julu prošle godine, planira da iz Sjedinjenih Država pobjegne u Kanadu, rekao je zamjenik turskog ministra vanjskih poslova Numan Kurtulmus. 

Dodao je da njegova zemlja ima provjerene informacije od obavještajnih službi o planiranom bijegu u drugu državu.

AP prenosi da su obavještajne službe ukazale da su pristalice Gulena kupile zemlju i farme u Kanadi, a turska vlada je tu informaciju podijelila sa američkim Ministarstvom pravde.

Turska je zatražila od SAD-a da Gulen bude u pritvoru dok američke vlasti ne razmotre slučaj, kako bi se spriječilo da pobjegne u drugu zemlju.

Gulen odbacuje optužbe

U propalom pokušaju vojnog udara 15. jula poginulo je više od 240 osoba, a gotovo 2.200 je povrijeđeno, podaci su Ankare. 

Gulenova organizacija tereti se za niz krivičnih djela u Turskoj, uključujući prisluškivanja najviših zvaničnika i pokušaj svrgavanja legalne i legitimne turske vlasti posredstvom pripadnika te organizacije koji su proteklih godina, prema turskoj vlasti, tajno infiltrirani u sve institucije Turske.

Ankara za neuspjeli pokušaj puča krivi sljedbenike Gulena, koji se nalazi u samonametnutom izgnanstvu u Sjedinjenim Američkim Državama. Gulen odbacuje optužbe Ankare i traži nezavisnu međunarodnu istragu o pokušaju puča.

Izvor: Agencije