Južna Koreja optužila Pyongyang za ubistvo Kim Jong-nama

Sjeverna Koreja negira umiješanost u ubistvo Kim Jong-nama (AP)
Sjeverna Koreja negira umiješanost u ubistvo Kim Jong-nama (AP)

Ubistvo polubrata sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una organizirala su ministarstva državne sigurnosti i vanjskih poslova te izolirane zemlje, izvijestila je obavještajna služba iz Seoula južnokorejske zastupnike u ponedjeljak. 

Među osam osumnjičenih Sjevernokorejaca nalaze se četiri zvaničnika iz Ministarstva državne sigurnosti i dva zvaničnika Ministarstva vanjskih poslova, naveli su poslanici riječi iz izvještaja obavještajne agencije.

Južnokorejski i američki zvaničnici saopćili su da su Kim Jong-nama, otuđenog polubrata Kim Jong-una, ubili sjevernokorejski agenti na aerodromu u malezijskoj prijestonici Kuala Lumpuru 13. februara, prenosi Fena.

Sjeverna Koreja negira umiješanost u njegovo ubistvo, prenosi Reuters.

Nervni agens

Izuzetno smrtonosni nervni agens VX, koji se upotrebljava kao hemijsko oružje, pronađen je prilikom nedavnog ubistva Kim Jong-nama, objavila je u petak malezijska policija, pozivajući se na prve rezultate istrage.

VX je agens bez okusa i mirisa i po konvenciji o hemijskom oružju, njegova je upotreba nedopustiva, “osim u istraživanju, za medicinske i farmaceutske svrhe”.

Može se proizvesti u tekućini, kao krema ili kao aerosol.

Ako se upotrebljava u velikim dozama, smrtonosan je u roku 15 minuta, navodi Hemijsko-biološki centar Vojske SAD-a, označivši ovaj agens kao najotrovniji nervni agens u svijetu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO