Austrija i Njemačka: EU treba zbiti svoje redove

Kern i Gabriel su naglasili i kako se Unija treba više fokusirati na najranjivije članove društva (AP)

Države članice Evropske unije moraju zbiti redove kako bi se suočile s novim pritiscima američke administracije i Rusije, rekli su danas u Beču austrijski kancelar Christian Kern i njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel.

„Svjedočimo novom ocrtavanju svijeta“, istakao je Gabrielov glasnogovornik nakon susreta s Kernom, također socijaldemokratom.

Bila bi greška kada bi evropske države tražile pojedinačne odgovore na trenutne izazove umjesto evropskih rješenja, upozorio je šef njemačke diplomatije.

Fokus na najranjivije

Američki predsjednik Donald Trump otvoreno je pokušao oslabiti EU, a slični pokušaji se mogu vidjeti i „u našem istočnom susjedstvu“, rekao je Kern u neizravnoj referenci na Rusiju.

On je pozvao na razdoblje „zbijanja redova“ unutar evropskog saveza.

Kern i Gabriel su naglasili i kako se Unija treba više fokusirati na najranjivije članove društva, te na postizanju blagostanja za sve. 

Teško stanje niže i nestajanje srednje klase u posljednjim su mjesecima ponovo u fokusu političara širom zapadnih država, nakon što su populisti prošle godine pobijedili na izborima u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama.

Njemačka novi parlament bira u septembru, a Austrija godinu kasnije.

Izvor: Agencije