Papa Franjo prvi put posjetio anglikansku crkvu

Biskup Innes pozdravio je papu i solidarnost koju pokazuje prema izbjeglicama i migrantima (AP)
Biskup Innes pozdravio je papu i solidarnost koju pokazuje prema izbjeglicama i migrantima (AP)

Papa Franjo postao je prvi katolički poglavar koji je posjetio anglikansku parohiju u Rimu, koristeći se historijskom prilikom da utječe na veću bliskost nakon viševjekovnog nepovjerenja, predrasuda i neprijateljstva između dvije crkve, prenosi AP.

Papa i anglikanski biskup u Evropi Robert Innes molili su se jedan pored drugog u Crkvi svih svetih, koja se nalazi nedaleko od Španskog trga u centru Rima.

Innes je pozdravio papu i solidarnost koju pokazuje prema izbjeglicama i migrantima. 

Papa je u svom govoru istakao da anglikanci i katolici imaju dugogodišnji “pogled jedni na druge pun sumnji i neprijateljstva” i da je bilo viševjekovnog nepovjerenja.

“S vremenom napredak na našem putu ka punom zajedništvu može izgledati spor i nesiguran, ali danas možemo biti ohrabreni ovim našim okupljanjem”, rekao je papa Franjo i ohrabrio vjernike obje crkve da uvijek budu oslobođeni predrasuda iz prošlosti.

Papa razmatra posjetu Južnom Sudanu

Tokom posjete anglikanskoj crkvi jedan od vjernika dao je papi tradicionalni posni kolač, dok mu je jedna žena poklonila korpu sa domaćim džemovima i kolačima.

Anglikanska crkva izdvojila se iz Katoličke u 16. stoljeću nakon što je engleskom kralju Henriku VIII uskraćeno pravo na poništenje braka.

Obje crkve nastoje razviti prijateljske odnose uprkos preprekama.

Papa je ujedno saopćio i da razmatra mogućnost da posjeti Južni Sudan, koji je zahvaćen građanskim ratom.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO