Buffett pohvalio doprinos useljenika razvoju SAD-a

Buffett je na izborima podržao Clinton, ali je njegova poslovna grupa profitirala pobjedom Trumpa (Reuters)

Američki milijarder Warren Buffett istaknuo je doprinos useljenika pravnoj državi te napretku Sjedinjenih Država u vrijeme kada predsjednik Donald Trump želi ubrzati postupak izgona ilegalnih imigranata.

“Tijekom 240 godina, Amerikanci su ulagali u inventivnost, tržišnu ekonomiju te primali talentirane i ambiciozne imigrante”, naveo je Buffett u godišnjem pismu dioničarima svoga holdinga Barkshire Hathaway.

Pismom dioničarima taj američki milijarder i filantrop neizravno je upozorio na neprihvatljivost stajališta predsjednika Trumpa koji planira novom uredbom ograničiti useljavanje u SAD te postrožiti postupke izgona osoba koje nemaju reguliran status.

Podržao Clinton, a profitirao od Trumpa

Buffett je podržao demokratsku kandidatkinju Hillary Clinton u kampanji za predsjedničke izbore, ali je njegova poslovna grupa profitirala iz pobjede republikanca Trumpa.

U posljednjem tromjesječju prošle godine, Buffetov holding Berkshire, koji posjeduje udjele u tvrtkama Kraft Heinz i Coca Cola, a nedavno je uložio i u Apple, profitirao je od euforije na Wall Streetu izazvane Trumpovom pobjedom u studenom. 

Prema rezultatima objavljenima ovog vikenda, holding je od listopada do prosinca ostvario neto dobit od 6,3 milijarde dolara, što je rast od oko 15 posto u godinu dana.

Samo u 2016. godini, Buffettov holding zaradio je 24,1 milijarde dolara.

Izvor: Agencije