Video: Assadov kontranapad u Homsu

Izvor: YouTube/SMO Syria via Storyful

Nakon što su pripadnici Fronte Fath al-Sham izveli dva samoubilačka napada u Homsu, u kojima je poginulo više od 40 ljudi, snage odane predsjedniku Basharu al-Assadu uzvratile su udarac.

Sirijska vojska izvela je nekoliko napada na pobunjeničke položaje u četvrti Al-Waer, prenijele su agencije.

Al-Waer se nalazi u zapadnom dijelu grada i posljednja je enklava koju u Homsu drže pobunjenici.

Izaslanik sirijske vlade na mirovnim pregovorima u Ženevi Bashar al-Jaafari najavio je odmazdu nakon samoubilačkih napada.

“Teroristički napadi bili su jasna poruka koju su Ženevi uputili sponzori terorizma. Želimo im reći da je ova poruka primljena… i nećemo dozvoliti da prođe bez odmazde”, rekao je Jaafari, a prenosi AFP.

Među poginulima je i šef vojnoobavještajne službe u Homsu, Hasan Daabul kojeg smatraju bliskim Assadovim suradnikom.

Jedan svjedok je izjavio kako je bombaš samoubojica zapravo ušao u Daabulov ured i detonirao eksploziv.

Napad u vrijeme mirovnih pregovora

Prema navodima Fronte Fath al-Sham, koje prenosi AFP, petorica njezinih pripadnika su sudjelovali u napadima u središtu grada.

Sirijska državna televizija prethodno je javila, da je u napadima poginulo 42 ljudi, uglavnom pripadnika obavještajnih službi.

“Više napadača je aktiviralo eksploziv kad su se približili sjedištima državne sigurnosti i vojnih obavještajnih službi u tom gradu u središnjem dijelu Sirije”, kazao je Rami Abdel Rahman, direktor Sirijskog opservatorija za ljudska prava za AFP.

Napad se dogodio u vrijeme dok se u Ženevi održavaju mirovni pregovori koji imaju za cilj zaustaviti šestogodišnji građanski rat u Siriji u kojem je dosad poginulo više stotina tisuća ljudi.

“Samoubilački napadi u Homsu izvedeni su u namjeri da se upropaste mirovni pregovori. Svaki put kada imamo razgovore ili pregovore, uvijek postoji netko tko ih želi upropastiti. Očekivali smo to”, rekao je UN-ov izaslanik za Siriju Staffan de Mistura.

Izvor: Al Jazeera i agencije