Trump: Novinarima zabraniti korištenje anonimnih izvora

Trump kritikuje medije od početka mandata (AP)

Američki predsjednik Donald Trump ponovo je napao medije, tvrdeći da novinarima ne može biti dozvoljeno da koriste anonimne izvore.

Trump je rekao da niko ne voli ustavni amandman o slobodi govora više od njega, ali da se neki novinari kriju iza tog amandmana kako bi njega lažno optuživali.

“Pojedini američki mediji dio su džinovskih korporacija koje imaju sopstvene agende”, naglasio je u Trump tokom kratkog govora na konferenciji za Konzervativnu političku akciju.

Trump je iznio i svoju viziju konzervativnog pokreta koji bi, kako je rekao, predstavljao ideju da američka nacija na prvo mjesto stavlja svoje građane.

Ukinuti Obamacare

Ponovio je da će ukinuti i zamijeniti Obamacare, nazivajući ga promašenim zakonom o zdravstvenoj zaštiti usvojenim pod bivšim predsjednikom Barackom Obamom, prenosi Glas Amerike.

Osvrnuo se i na imigracionu politiku, rekavši da je cilj uklanjanje iz zemlje loših ljudi kao što su kriminalci i trgovci drogom.

Govoreći o medijima, Trump je specifično pomenuo priču objavljenu u Washington Postu u kojem je devet aktuelnih ili bivših pripadnika obavještajne zajednice izjavilo da je bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost Michael Flynn pogrešno predstavio sadržaj svojih razgovora sa ruskim ambasadorom o američkim sankcijama protiv Rusije. 

Trump je rekao da je reporter, koji je napisao priču izmislio devet izvora. 

“Oni izmišljaju izvore. To su vrlo nepošteni ljudi”, kazao je Trump.

Urednik Washington Posta Marty Baron odgovorio je na Trumpove komentare o medijima gotovo odmah, u saopštenju u kojem je stao iza izvještaja tog lista, navodeći da je on kasnije potvrđen drugim izvještajima. 

“Ta priča je direktno dovela do smjene savjetnika za nacionalnu sigurnost. To što nazivate novinske izvještaje lažnim, ne čini ih lažnim”, napisao je Baron.

Izvor: Agencije