Ruska replika Reichstaga razljutila Njemačku

Njemačka je ogorčena zbog plana Rusije da izgradi repliku Reichstaga na kojoj bi mlade patriote vježbale vojne udare (Reuters)

Njemačka je ogorčena zbog plana Rusije da izgradi repliku Reichstaga na kojoj bi mlade patriote vježbale vojne udare, a njemački stručnjaci smatraju da se ruskim potezom podstiču predrasude i nepotrebno zatežu odnosi dvije zemlje.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu najavio je prije nekoliko dana da će u Patriotskom parku. u blizini Moskve biti izgrađena manja replika njemačkog Reichstaga na kojoj će omladina vježbati napad na zgradu.

Na upiti Deutsche Wellea, Rusko Ministarstvo odbrane nije željelo da precizira namjere koje je iznio Šojgu. 

Umjesto toga, glasnogovornik Ministarstva Igor Konašenkov oštro je odgovorio da su “izgleda neki u Njemačkoj zaboravili da su Hitler i njegovi graditelji Trećeg rajha upravo iz Reichstaga krenuli u krvavi pohod po svijetu”.

“Napadi pojedinih njemačkih političara ne samo da ne zaslužuju razumijevanje, već otvaraju i pitanje šta oni zapravo misle o graditeljima Trećeg rajha 1933-1945.”, dodao je Konašenkov u odgovoru njemačkoj medijskoj kući.

Rastu tenzije 

Najava gradnje replike Reichstaga izazvala je u Njemačkoj čuđenje i negodovanje, pri čemu stručnjaci smatraju da između Rusije i Njemačke rastu tenzije.

“Tako nastaje negativna slika Njemačke”, kaže Stefan Meister iz Njemačkog društva za vanjsku politiku, koji smatra da slavljenje pobjede u Drugom svjetskom ratu na ovaj način doprinosi uljepšavanju historije Sovjetskog Saveza.

Elmar Brok, njemački zastupnik Evropskog parlamenta, pita se šta simbolizuje replika Reichstaga koji grade Rusi, podsjetivši da u čuvenoj njemačkoj zgradi, poslije dvije obnove iz 1960-ih i 1990-ih godina, od 1999. zasjeda njemački parlament. 

“Ako se rekonstruiše kako je Crvena armija zauzela Reichstag u borbi protiv Hitlera, onda nemam zamjerki. Ako se predstavi moderna kuća demokratije, onda bi to bilo nepodnošljivo”, kaže Brok, dodajući da bi to izgledalo kao vojna prijetnja današnjoj Njemačkoj.

Poligon osnovan 2015.

Pokret “Junarmija” (mlada armija) koji treba da vježba na poligonu, osnovan je oktobra 2015. na Šojguovu inicijativu. 

Najprije je nosio neutralno ime “Pokret ruskih đaka”, a prema zvaničnim navodima ima 40.000 članova. 

Patriotski park pored Moskve pripada Ministarstvu odbrane i otvoren je ljeta 2015. Na 5.000 hektara tu su sajamske hale, konferencijske dvorane, kino i bina na otvorenom… 

Tu se, kako piše na zvaničnoj stranici, “povezuju zadaci Ministarstva odbrane sa pogodnim porodičnim izletom, sportskim aktivnostima i patriotskim vaspitanjem”, prenosi Deutsche Welle.

Izvor: Agencije