Počinje renovacija čuvenog hotela Waldorf Astoria

Nakon 86 godina, legendarnom hotelu predstoji renovacija (EPA)

Waldorf Astoria, legendarni njujorški hotel, koji je među najuglednijim u svijetu, zatvara se nakon 86 godina rada.

U zdanju otvorenom 1. oktobra 1931. na Park aveniji u scru Manhattana boravile su slavne ličnosti od Marilyn Monroe do Grace Kelly, američki predsjednici od Herberta Hoovera do Baracka Obame, te svjetski čelnici koji su tamo odsjedali tokom godišnje Generalne skupštine UN-a.

Hotel s više od 1.400 soba, u kojem je izmišljena 24-satna posluga u sobi, najveći u svijetu u doba otvaranja, sprema se za veliko renoviranje.

Počinje preuređenje hotela

Kineska osiguravajuća kompanija Anbang, koja ga je otkupila od lanca Hilton 2014. za 1,95 milijardi dolara, pokreće renovaciju od 1. marta koja bi trebala trajati najmanje dvije godine.

Nije poznat službeni plan, ali bi se velik dio hotela trebao pretvoriti u luksuzne apartmane, isplativije, s nizom trgovina u prizemlju, prepuštajući hotelskom dijelu samo mali dio.

Upisano od 1993. na listu spomenika obilježja zgrada, poput Empire State Buildinga ili Brooklyn mosta, pročelje nije u opasnosti.

No, unutrašnjost nije zaštićena i neki brinu da će velika plesna dvorana ili ulazni mozaik zauvijek nestati uprkos obećanjima Anbanga da će raditi zajedno s odgovornima za baštinu.

Izvor: Agencije