Hiljade tijela u masovnoj grobnici kod Mosula

Masovna grobnica je pronađena nedaleko od puta koji povezuje Mosul s Bagdadom (AP)

Masovna grobnica u kojoj se, kako pretpostavljaju humanitarci, nalazi približno 4.000 tijela, pronađena je u blizini iračkog grada Mosula u kojem se trenutno vodi operacija protiv grupe Islamska Država Irak i Levant (ISIL), javljaju britanski mediji. 

Kako prenosi list Telegraph, pronađen je ogroman prirodni krater u oblasti Hasfa nedaleko od puta koji povezuje Mosul s Bagdadom. 

Prema procjenama očevidaca, jama je bila duboka više od 400 metara prije nego što su u nju počeli da bacaju tijela. 

Pripadnici ISIL-a ubijali su iračke vojnike zarobljene 2014. godine i bacali njihova tijela u ovu jamu, tvrde svjedoci, iračka policija i humanitarci.

Ubijani metkom u potiljak

„Daesh (ISIL) bi dovozio žrtve u Hasfu u konvojima. Muškarcima su ruke bile vezane, a na očima su imali poveze. Vodili su ih prema jami i pucali im u potiljak“, rekao je za britanski list Mahmoud, 40-godišnjak iz obližnjeg sela Sananik.

Mrtvi bi padali u rupu ili bi ih maskirani egzekutori zatrpavali u zemlju, rekao je on.

Belkis Wille, istraživačica Human Rights Watcha za Irak, kaže da he Hasfa jedna od najvećih, ako ne i najveća masovna grobnica za koju je odgovoran ISIL u Iraku.

„Prema onome što smo čuli, to nije samo grobnica, nego i mjesto egzekucija“, rekla je Wille, potvrdivši da HRW procjenjuje kako se gotovo 4.000 tijela nalazi u grobnici.

Samoubilački napadi koče napredak iračke vojske

U subotu su iračke snage napredovale prema gradskim četvrtima u u zapadnom dijelu Mosula, dok raste broj izbjeglih iz grada i okoline.

Iračku vojsku usporavaju samoubilački napadi pripadnika grupe ISIL.

Nakon što su se borbe preselile u urbana naselja, lokalno stanovništvo počelo je bježati prema području pod kontrolom iračke vlade. UN procjenjuje da se u tom području nalazi zarobljeno više od 700.000 civila.

Izvor: Agencije