Devedeset dolara za ubistvo Kim Jong-nama

Doan Thi Huong rekla je zvaničnicima ambasade da je iskorištena (AP)

Vijetnamka osumnjičena za ubojstvo polubrata sjevernokorejskog vođe kazala je vlastima svoje zemlje da je vjerovala da sudjeluje u snimanju šale te je za ulogu dobila oko 90 dolara, objavilo je u subotu vijetnamsko Ministarstvo vanjskih poslova.

Hanoj nije prije toga potvrdio da je Doan Thi Huong Vijetnamka, već je samo naveo da je u kontaktima s vlastima u Maleziji gdje je Kim Jong-nam ubijen 13. februara u zračnoj luci nervnim otrovom.

Predstavnici Ambasade Vijetnama susreli su se s njom u subotu.

Kim ubijen nervnim agensom

“Njeno je zdravlje stabilno. Tokom susreta s predstavnicima ambasade Doan Thi Huong kazala je kako je iskorištena i vjerovala je da nastupa u skrivenoj kameri”, navelo je Ministarstvo vanjskih poslova u saopštenju.

Predstavnici Ambasade Indonezije sastali su se s drugom osumnjičenom, Siti Aishah, koja im je također  ispričala da je mislila da sudjeluje u snimanju skrivene kamere.

Malezija je objavila kako istražitelji namjeravaju pregledati jedan od terminala na aerodromu u Kuala Lumpuru kako bi utvrdili postoje li tragovi toksičnih tvari nakon što je potvrđeno da je Kim Jong-nam ubijen smrtonosnim nervnim agensom.

Izvor: Agencije