Trump najavio najveću modernizaciju vojske

Trump se požalio na rusko razmještanje krstarećih raketa kao kršenje sporazuma o kontroli naoružanja (Reuters)

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u petak da će zatražiti značajno povećanje budžeta za “jednu od najvećih modernizacija vojske u američkoj historiji”.

On je u govoru na Konferenciji republikanskih aktivista rekao da ima planove za jačanje američke vojske, koja je već najsnažnija borbena sila u svijetu, i druge inicijative, ali nije iznio više detalja.

Kako je naveo, cilj mu je suštinsko unapređenje vojske u ofanzivnim i defanzivnim kapacitetima, uz zahtjev za značajno povećanje troškova koje će odbranu SAD-a učiniti “većom, boljom i jačom nego ikad”.

“Nadajmo se da je nikad nećemo upotrijebiti, ali se niko ne treba petljati s nama. Niko. Bit će to jedna od najvećih vojnih modernizacija u američkoj historiji”, rekao je Trump, prenosi Tanjug.

Nuklearni arsenal

On je u intervjuu Reutersu u četvrtak rekao da želi ojačati američki nuklearni arsenal kako bi osigurao da Sjedinjene Države budu predvodnik u tom smislu, s obzirom na to da su, kako je naveo, zaostale po kapacitetima u toj vrsti naoružanja.

Trump se požalio i na rusko razmještanje krstarećih raketa kao kršenje sporazuma o kontroli naoružanja, dodajući da će to pitanje pokrenuti prilikom susreta s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, ako do tog susreta dođe.

Na to je ranije u petak reagirao predsjednik Komiteta za međunarodne odnose Vijeća Rusije Konstantin Kosačev, upozorivši da bi ta Trumpova najava mogla pokrenuti novu utrku u naoružanju između Washingtona i Moskve.

Kritičari upozoravaju da Rusija i SAD već imaju dovoljno naoružanja da spriječe nuklearni napad.

Prema podacima Udruženja za kontrolu naoružanja, SAD trenutno ima 6.800 komada nuklearnog naoružanja, dok Rusija raspolaže sa 7.000 komada.

Izvor: Agencije