Njemački SPD po anketama ispred CDU / CSU-a

Kad bi iduće nedjelje bili održani parlamentarni izbori, socijaldemokrati bi osvojili 32 posto glasova (EPA)
Kad bi iduće nedjelje bili održani parlamentarni izbori, socijaldemokrati bi osvojili 32 posto glasova (EPA)

Socijaldemokratskoj stranci Njemačke popularnost i dalje raste, što pokazuju i rezultati ankete javnog servisa ARD-a, po kojima je SPD prvi put nakon 10 godina prestigao po popularnosti demokršćansku koaliciju CDU / CSU.

“Da se sljedeće nedjelje održavaju parlamentarni izbori, SPD bi osvojio 32 posto glasova, što je četiri posto više nego pri posljednjem ispitivanju početkom veljače. Koalicija Kršćansko demokratska unija / Kršćanska socijalna unija osvojila bi 31 posto glasova”, prenosi ARD-ov program za praćenje raspoloženja građana Deutschlandtrend.

Prema istome ispitivanju, što ga je za ARD proveo institut Infratest Dimap, desno-populistička Alternativa za Njemačku, iako joj je popularnost u nekoliko tjedana pala za jedan posto, s trenutnih 11 posto i dalje je treća politička snaga u Njemačkoj.

Nakon AfD-a slijede Zeleni s osam te stranka Ljevica sa sedam posto glasova.

U Bundestag bi s osvojenih šest posto ponovno ušla i Liberalna stranka Njemačke.

Euforija zbog Schulzove kandidature

Stručnjaci iz Infratest Dimapa ocjenjuju da početni efekt i euforija, koji su nastupili proglašenjem bivšeg predsjednika Europskog parlamenta Martina Schulza za kancelarskog kandidata SPD-a, još ne posustaju.

Dodatni uzlet stranci donijela je i ovotjedna najava kandidata Schulza da će u slučaju pobjede unijeti neke preinake u programu Agenda 2010.

Taj program, koji je 2003. godine uvela tadašnja socijaldemokratska vlada Gerharda Schroedera, pomogao je oporavku njemačkog gospodarstva, ali je i srezao neka socijalna prava.

Schulz sada traži korekcije programa kako bi se smanjio pritisak na radnike koji ostanu bez posla.

Taj naum SPD-a podržava većina ispitanih.

Izvor: Agencije


Povezane

Schulz je, navodno, kao šef Evropskog parlamenta tražio povlaštene uvjete i beneficije za svoje saradnike.

23 Feb 2017

Podrška Socijaldemokratskoj partiji Njemačke u anketama javnog mnijenja iznosi 31 posto – za 10 posto više prije nego što je Martin Schulz preuzeo čelništvo nad strankom.

08 Feb 2017
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO