Bijela kuća zabranila pristup za nekoliko medijskih kuća

Glavni urednik New York Timesa Dean Baquet rekao je da se takvo nešto nikad nije dogodilo u Bijeloj kući (Reuters)

Bijela kuća danas je zabranila pristup svojim konferencijama za medije novinarima nekoliko medijskih kuća, uključujući CNN i BBC, prenio je AFP.

Trumpova administracija tako je zabranila dolazak novinarima CNN-a, BBC-a, New York Timesa, LA Timesa, New York Daily Newsa i Daily Maila na konferencije za medije u Bijeloj kući, a riječ je o medijima koje je Trump već “prozivao”.

Pristup je, međutim, dozvoljen medijima koji zastupaju desničarske stavove, a to su Breitbart News, Washington Times i One America News Network, navodi AFP.

Osim njih, prisustvovali su i novinari TV-mreža ABC, CBS, NBC, Fox News te Reutersa i Bloomberga.

‘Ovo se nikad nije desilo’

Glavni urednik New York Timesa Dean Baquet rekao je da se takvo nešto nikad nije dogodilo u Bijeloj kući. 

“Transparentna vlada i sloboda medija ključni su za nacionalni interes”, rekao je.

Udruženje dopisnika iz Bijele kuće (WHCA) kritiziralo je ovakvu odluku. “Odbor WHCA-a oštro protestira protiv današnje odluke Bijele kuće”, izjavio je predsjednik udruženja Jeff Mason.

Izvor: Agencije


Povezane

Američki predsjednik Donald Trump prisustvovao je konferenciji američkih konzervativaca u državi Merilend. Veliki dio svoga obraćanja posvetio je medijima koje je okrivio za širenje lažnih vijesti. Govorio je i o borbi protiv grupe ISIL te ponovio da će ta organizacija biti izbrisana s lica zemlje. Naglasio je kako je sigurnost granica jedan od najvažnijih segmenata […]

Published On 24 Feb 2017
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO