Zvaničnik EU-a: Turska ne čini dovoljno za ukidanje viza

Turska se ranije obavezala da će spriječiti kretanje izbjeglica sa Bliskog istoka i iz Azije preko svoje teritorije ka EU-u u zamjenu za finansijsku podršku i oslobađanje njenih državljana od viza za EU. (Reuters)

Turska ne čini dovoljno u reformama kako bi ispunila uvjete sporazuma o izbjeglicama i migrantima sklopljenog s Evropskom unijom, koji Turcima treba osigurati putovanje bez viza u države Unije”, rekao je Reutersu visoki zvaničnik EU-a koji se pozivao na izvještaj Evropske komisije.

Agencija podsjeća kako se, prema sporazumu postignutom u martu prošle godine, tokom vrhunca najveće migrantske krize u Evropi od Drugog svjetskog rata, Turska obavezala da će spriječiti kretanje izbjeglica sa Bliskog istoka i iz Azije preko svoje teritorije ka EU-u u zamjenu za finansijsku podršku i oslobađanje njenih državljana od viza za EU.

Prema tvrdnji Reutersovog izvora, Turska je dobro postupala kad je riječ o kontroli granica, ali će u redovnom izvještaju, koji Evropska komisija planira objaviti naredne sedmice, stajati kako ova država i dalje odgađa reforme “pravosudnih akata koji se tiču borbe protiv terorista, finansiranja stranaka, pravedne saradnje”.

‘Fikcija za populaciju’

“Komplikacije u vezi s pregovorima za ponovno ujedinjenje Kipra također se loše odražavaju na Tursku”, rekao je ovaj zvaničnik.

Reuters navodi da je glasnogovornik turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana jučer izjavio kako zvanična Ankara očekuje da EU što prije poduzme korake na ukidanju viza državljanima Turske.

Izvor ove agencije iz Brisela nazvao je ovo “besmislicama” s obzirom na to da, prema njegovom mišljenju, Turska ne ispunjava uvjete.

“Oni tu fikciju trebaju ostaviti za svoju populaciju”, naveo je zvaničnik.

Izvor: Agencije