Video: Opozicija preuzela grad Al-Bab od ISIL-a

Nakon oslobađanja pojasa između Azaza i Jarabulusa, snage sirijske opozicije i Turske su počele operaciju preuzimanja Al-Baba

[YouTube/Al-Hamza Regiment/Mutasim Brigade via Storyful]

Pripadnici Oslobodilačke vojske Sirije, uz podršku turskih oružanih snaga, zauzeli su u četvrtak centar sirijskog grada Al-Bab, javlja agencija Anadolija.

Reporter Anadolije sa terena javlja kako je centar Al-Baba u potpunosti oslobođen od pripadnika oružane grupe Islamska država Irak i Levant te kako snage sirijske opozicije i turske vojske trenutno uklanjaju minsko-eksplozivne naprave koje su ISIL-ovci prije povlačenja ostavili u gradu.

“Opozicione snage u potpunosti kontroliraju grad Al-Bab. Zbog mina i eksplozivnih zamki, planski i pažljivo zauzimamo područje, ali centar grada je u našim rukama”, kazao je za tursku državnu agenciju Ahmed el-Shahabi, jedan od komandanata Oslobodilačke vojske Sirije u Al Babu.

Civili u živim štitovima

Ofanziva “Štit Eufrata” pokrenuta je 24. augusta 2016. godine na sjeveru Sirije radi neutralizacije prijetnji oružanih grupa, s akcentom na ISIL i s ciljem jačanja sigurnosti u sirijsko-turskom pograničnom pojasu, podsjeća Anadolija.

Ofanzivu provode sirijske opozicione snage, a podržavaju ih i turske snage.

Nakon oslobađanja pojasa između Azaza i Jarabulusa, snage sirijske opozicije i Turske su početkom decembra prošle godine počele operaciju preuzimanja Al-Baba.

Zbog činjenice da se u gradu nalaze hiljade civila, operacija oslobađanja nije vođena taktikom brzog prodora, već su mete pažljivo birane i slom ISIL-a se ostvarivao stalnim pritiskom i okupacijom, a u konačnici to je smanjilo rizik po živote civila koji korišteni u gradu kao živi štit.

Izvor: Agencije