Video: Napad burad-bombama na granici Sirije i Izraela

 
Izvor: YouTube/Qasioun News Agency via Storyful

Najmanje 40 burad-bombi bacile su snage sirijskog režima na grad Beit Jin koji se nalazi nedaleko od sirijske granice sa Izraelom, objavili su aktivisti čije je sjedište u Damasku.

Agencije nisu mogle nezavisno potvrditi korištenje bombi ovog tipa u Beit Jinu, koji je pod kontrolom opozicije.

Međutim, detonacije i oblaci dima po eksplozijama veoma su slični onima koje prave burad-bombe, a koje režimske snage često koriste tokom rata u Siriji.

Do jutros nema podataka o žrtvama, a aktivisti opozicije kažu kako je određen broj zgrada i poljoprivrednih objekata teško oštećen.

Žrtve zračnih udara

Jučer je najmanje 11 ljudi poginulo, a 35 ranjeno u zračnim udarima u sirijskom gradu Al Sur, u sjevernoj provinciji Deir el-Zor, saopćila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Očekuje se kako će bilans smrtno stradalih porasti zbog toga što su mnogi ranjeni u teškom stanju, navela je Opservatorija sa sjedištem u Londonu, prenosi Reuters.

Za sada nije poznato koje snage su izvele zračne napade, ali oni su se dogodili u oblasti u kojoj djeluje koalicija protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) koju predvode Sjedinjene Američke Države, navela je Opservatorija.

Danas je na programu nova runda pregovora u Ženevi gdje opozicija traži direktne razgovore sa predstavnicima zvaničnog Damaska kako bi ubrzala proces, ali iz UN-a nisu preveliki optimisti da bi u Švicarskoj moglo doći do većeg napretka.

Izvor: Al Jazeera i agencije