Pjongjang: Kimova obdukcija ‘nezakonita i nemoralna’

Kim Jong-nam, Ubojstvo, Malezija, Aerodrom
Kim Jong-nam je ubijen 13. februara na međunarodnom aerodromu u Kuala Lumpur (Reuters)

Obdukcija izvedena u Maleziji nad tijelom polubrata čelnika Sjeverne Koreje “nezakonita je i nemoralna”, objavila je u četvrtak službena sjevernokorejska novinska agencija KCNA.

“Malezija mora vratiti tijelo sjevernokorejskoj strani, jer je izvela obdukciju i sudski pregled tijela na nezakonit i nemoralan način”, objavila je agencija citirajući sjevernokorejsko povjerenstvo pravnika, prenosi Hina.

Radi se o prvoj reakciji Sjeverne Koreje na tu aferu nakon desetodnevne šutnje.

Malezija nije predala tijelo sjevernokorejskim predstavnicima u Kuala Lumpuru “pod apsurdnim izgovorom” da je nužna usporedba DNK s osobom iz obitelji pokojnika, javlja KNCA, koja ne spominje ime Kim Jong-nama.

Pjongjang: Najviše odgovorna Malezija

“To dokazuje da malezijska strana politizira prijenos tijela potpuno zanemarujući međunarodno pravo i moral”, piše agencija.

Vlasti Sjeverne Koreje su priopćile da ta zemlja nije umiješana u nedavni atentat u kojem je u Maleziji ubijen Kim Jong-nam, prenosi Anadolija.

Agencija KCNA javlja da je Odbor pravnika pri Parlamentu Sjeverne Koreje negirao optužbe o bilo kakvoj umiješanosti službenog Pjongjanga u nedavno ubojstvo na u zračnoj luci u Kuala Lumpuru te je osudio potez Malezije, koja je pozvala dva sjevernokorejska dužnosnika da u svojstvu osumnjičenih daju izjave.

Odbor smatra da je optuživanje Sjeverne Koreje za atentat na Kim Jong-nama još jedan u nizu poteza iza kojih stoji kampanja koju Južna Koreja vodi protiv Pjongjanga.

Iz Pjongjanga tvrde da je za to ubojstvo najviše odgovorna Malezija, u kojoj se ono i dogodilo.

S druge strane, Malezija je zatražila i pomoć Interpola u provođenju istrage.

Kim Jong-nam ubijen je 13. veljače u međunarodnoj zračnoj luci Kuala Lumpura.

Kim Jong-nam, stariji polubrat sjevernokorejskog čelnika, znatan je dio vremena provodio izvan svoje zemlje i javno govorio protiv režima svoje obitelji.

Sumnja se da je otrovan ubodom igle ili nekom tekućinom kojom mu je poprskano lice. 

Policija želi ispitati dužnosnika

Malezijska policija priopćila je u srijedu kako želi ispitati dvojicu Sjevernokorejaca, osumnjičenih za ubojstvo Kim Jong-nama, među kojima je i dužnosnik veleposlanstva Sjeverne Koreje u Kuala Lumpuru.

Šef policije Khalid Abu Bakar rekao je kako je u pitanju Hyong Kwang-song (44), dodajući kako policija želi ispitati i Kim Uk-ila, zaposlenog u sjevernokorejskoj nacionalnoj kompaniji Air Koryo.

On je dodao kako su žene, za koje se sumnja da su otrovale Kim Jong-nama, bile obučene da rukuju otrovnim materijama i da mu rukama namažu otrov na lice.

Prema njegovim riječima, osumnjičeni Sjevernokorejci dali su otrovnu tekućinu ženama, koje su je onda prebrisale preko lica Kim Jong-nama u zračnoj luci u Kuala Lumpuru 13. veljače.

Malezijska policija rekla je u nedjelju da je četvero Sjevernokorejaca osumnjičenih za ubojstvo polubrata sjevernokorejskog vođe pobjeglo iz Malezije na dan ubojstva.

Izvor: Agencije