Opozicija za direktne pregovore sa Damaskom

Glavne sirijske opozicione grupe zatražile su direktne pregovore sa predstavnicima vlasti iz Damaska uoči nove runde pregovora u Ženevi koja počinje danas, godinu nakon propasti susreta u švicarskom gradu.

„Tražimo direktne pregovore… Ubrzali bi proces i to bi bio dokaz ozbiljnosti za razliku od pregovaranja u odvojenim sobama“, istakao je Salem al-Meslet, glasnogovornik Visokog pregovaračkog komiteta (HNC).

Tokom prethodne tri runde pregovora u Ženevi prošle godine, dvije suprotstavljene strane nikada nisu sjele za isti stol, već je veza bio UN-ov posrednik Staffan de Mistura.

Brojna sporna pitanja

De Mistura nije bio preveliki optimista za veći napredak uoči današnjih razgovora.

„Da li očekujem obrat situacije? Ne“, kratko je kazao novinarima pred sjedištem UN-a u srijedu.

Iako se ženevski razgovori smatraju najozbiljnijim diplomatskim pothvatom u posljednjih nekoliko mjeseci, sporovi oko dnevnog reda i dugoročna neslaganja između opozicije i Vlade o budućnosti Sirije bacaju sumnju da će doći do napretka.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

U Ženevu pristižu delegacije sirijske vlade i opozicije. U četvrtak treba početi nova runda mirovnih pregovora i to pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda. Očekuje se razmatranje pitanja političke tranzicije u zemlji. Glavni spor zaraćenih strana je pitanje ostanka predsjednika Bashara al-Assada na vlasti. Prethodno su održane dvije runde pregovora u Kazahstanu. Izvještava Ivan Pavković.

Published On 22 Feb 2017
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO