Marokanski kriminalci saznali Wildersovu rutu kretanja

Geert Wilders, Slobodarska stranka, Nizozemska, Holandija
Šef policije tvrdi da sigurnost Geerta Wildersa nikad nije bila dovedena u pitanje (Reuters)

Nizozemski zastupnik krajnje desnice Geert Wilders, kandidat na parlamentarnim izborima 15. ožujka, u četvrtak je objavio da obustavlja javno djelovanje do rezultata istrage o policajcu optuženom da je prenio informacije o njegovom kretanju, koje bi mu mogle kompromitirati sigurnost.

“Iznimno zabrinjavajuća vijest”, naveo je na Twitteru čelnik Slobodarske stranke (PVV). “Sve do rezultata istrage PVV obustavlja svako javno djelovanje”, prenosi Hina.

Policajac uhapšen zbog odavanja službenih tajni

Neimenovani policajac uhićen je u srijedu zbog odavanja službenih tajni, navodi policija. On je, navodno, informacije o kretanju Geerta Wildersa prenio jednoj marokanskoj kriminalističkoj skupini.

Taj agent bio je u ekipi zaduženoj za osiguranje javnih prostora prije dolaska političara ili članova kraljevske obitelji.

Premijer Mark Rutte sastao se s Wildersom kako bi razgovarali o njegovoj sigurnosti. Šef policije rekao je na radiju BNR da sigurnost Geerta Wildersa nikad nije bila dovedena u pitanje.

Geert Wilders (53) istaknuo oštrim stajalištima protiv islama.

Prema posljednjim ispitivanjima prije parlamentarnih izbora u Nizozemskoj 15. ožujka, njegova stranka ima podjednake izglede kao Rutteova Liberalna stranka (VVD). 

Najavio restrikcije prema muslimanima i migrantima

Tijekom službenog početka kampanje prošle subote blizu Rotterdama on je nizozemske Marokance nazvao “ološem”.

Ako postane premijer, Wilders je obećao zabranu prodaje Kur'ana, zatvaranje džamija i škola Kur'ana, uspostavu kontrole na granicama i zabranu ulaska migranata iz muslimanskih zemalja.

Bivši vođa krajnje desnice Pim Fortuyn ubijen je 2002. na ulici uoči parlamentarnih izbora. Dvije godine kasnije kontroverznog redatelja Thea van Gogha ubio je napadač.

Izvor: Agencije