Italija zaplijenila imovinu mafijaškog klana

Policija je otkrila da je mafijaški klan 'akumulirao ogromno bogatstvo' (AP)
Policija je otkrila da je mafijaški klan 'akumulirao ogromno bogatstvo' (AP)

Italijanska policija zaplijenila je imovinu mafijaškog klana napuljske Camorre u vrijednosti 20 miliona eura.

Zaplijenjena imovina klana Mallardo uključuje 74 zgrade i mnogo zemljišta u Caserti, Napulju i Rimu, dvije graditeljske kompanije, agenciju za nekretnine i 15 vozila.

“Imovina zaplijenjena od šefova klana Camorra Mallardo vrijedna je 20 miliona eura”, napisala je italijanska finansijska policija u poruci na Twitteru.

Policija je otkrila da je “kriminalna holding kompanija”, kako zovu mafijaški klan, “akumulirala ogromno bogatstvo” pranjem nezakonitih dobitaka uglavnom posredstvom graditeljskog sektora.

Širenje djelatnosti

Policija je u novembru 2016. uhapsila nekoliko osoba povezanih s klanom Mallardo te zaplijenila imovinu u vrijednosti 12 miliona eura, prenosi Hina.

Istražitelji su rekli da je klan proširio djelatnosti izvan “tradicionalnih”, poput kamatarenja i krijumčarenja droge, na polje distributera kruha, mljekara i supermarketa.

Klan Mallardo ima ključnu ulogu u kriminalnoj ravnoteži moći u regiji, prema izvještaju državnog odjela za istrage mafije (DIA), interagencijske jedinice osnovane za borbu protiv organiziranog kriminala širom zemlje.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO