Istraga protiv Schulza?

Martin Schulz, Evropska unija, Evropski parlament
Schulz se, navodno, zauzimao za upitne bonuse i napredovanja dok je bio predsjednik EP-a (Reuters)

Ured za prijevare EU-a mogao bi pokrenuti istragu protiv Martina Schulza zbog sumnji da je kao predsjednik Europskog parlamenta (EP) pogodovao svojim suradnicima, javljaju mediji.

Schulz, glavni protukandidat njemačke kancelarke Angele Merkel na izborima u Njemačkoj u rujnu, navodno se zauzimao za upitne bonuse i napredovanja dok je bio predsjednik EP-a od 2012. do početka ove godine.

Njemački časopis Der Spiegel piše da je Schultz tražio povlaštene uvjete za svog bliskog suradnika Markusa Engelsa, koji je trenutno šef njegove kampanje.

Eventualna istraga tek nakon provjere informacija

U kolovozu 2015. Schulz je, navodno, pokušao pomoći i drugim suradnicima da dobiju različite beneficije, navodi časopis, kako prenosi Hina.

Europski ured za prijevare (OLAF) objavio je da će istražiti te informacije i odlučiti o eventualnom pokretanju istrage.

U uredu ističu da to ne znači da su umiješane osobe krive i da u potpunosti poštuju presumpciju nevinosti.

I u EP-u kažu kako ne vjeruju da je Schulz prekršio bilo koji zakon, no taj zaključak ne obvezuje OLAF.

Prema anketi objavljenoj u nedjelju, Njemački socijaldemokrati (SPD) pretekli su po popularnosti demokršćane kancelarke Merkel (CDU/CSU) prvi put od 2006. godine.

Bivši prodavač knjiga bez srednje škole

SPD-u je time porasla popularnost za rekordnih 12 posto u posljednja četiri tjedna, otkad je Schulz imenovan za protukandidata na izborima 24. rujna.

Schulz, bivši prodavač knjiga, koji nije završio srednju školu, revitalizirao je SPD svojim iskrenim nastupima. 

Birače privlači obećanjima da će se boriti za socijalnu pravdu i protiv krajnje desnog populizma.

Izvor: Agencije