Egipat negira tvrdnje o predaji Sinaja Palestincima

Na poluotoku su 1973. godine vođeni žestoki sukobi egipatskih i izraelskih snaga (EPA)

Glasnogovornik egipatskog predsjednika Alaa Youssef kategorički je odbacio tvrdnje izraelskih medija da je Egipat predložio da se odrekne dijela Sinajskog poluotoka kako bi Palestinci mogli osnovati nezavisnu državu.

Uspostavljanje palestinske države na Sinajskom poluotoku prvi je put spomenuo zamjenik izraelskog premijera Ayoub Kara na svom nalogu na Twitteru, što je izazvalo oštre reakcije u Egiptu.

Youssef je u saopćenju naveo da se o tom pitanju nikad nije razgovaralo “ni na kojem nivou”, prenio je Tanjug od agencije AP.

On je naglasio da je Sinajski poluotok “dragi dio” zemlje te da je nezamislivo govoriti o tako “nerealnim i neprihvatljivim prijedlozima”.

Njegovi komentari uslijedili su na kraju današnjeg sastanka između vrhovnih komandanata egipatske vojske i policije s egipatskim predsjednikom Abdelom Fattahom el-Sisijem u Kairu.

Okupacija poluotoka

Izrael je napao i okupirao Sinajski poluotok 1956. godine tokom Sueske krize, u arapskom svijetu poznate i kao Tripartitne agresije zbog koordiniranja napada Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske i Izraela, i tokom Šestodnevnog rata 1967. godine.

Egipat je 6. oktobra 1973. pokrenuo Jomkipurski rat kako bi pod svoju kontrolu vratio poluotok, na kojem su vođeni žestoki sukobi egipatskih i izraelskih snaga.

Nakon što su dvije zemlje potpisale mirovni sporazum 1979. godine Izrael se do 1982. povukao sa gotovo cijelog poluotoka.

Izvor: Agencije